Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Φλέγεται κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Λιβύης

Στη δίνη της βίας

Στην καρδιά της Λιβύης έχει μεταφερθεί το κύμα βίας μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας
Στην καρδιά της Λιβύης έχει μεταφερθεί το κύμα βίας μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας (Φωτογραφία: Reuters )Τρίπολη
Στις φλόγες έχει τυλιχτεί κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, ενώ επί τόπου έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Για έβδομη ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Λιβύη θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο έστειλε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.Συνεδριάζουν τα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Βλέπω να φλέγεται η Αίθουσα του Λαού, υπάρχουν πυροσβέστες που προπαθούν να σβήσουν τη φωτιά» δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως, εκτός από το κυβερνητικό κτίριο, στις φλόγες βρίσκονται επίσης αρκετά αστυνομικά τμήματα στην Τρίπολη.

Οι διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζονται για έβδομη ημέρα στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας αποχωρούν από αρκετές πόλεις.

Στο μεταξύ, στη Βηρυτό, το δίκτυο NBN της λιβανικής τηλεόρασης μετέδωσε ότι έχουν σημειωθεί πυρκαγιές στην Τρίπολη και πως «η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαμαχιρίγια 2 και εκείνη του ραδιοσταθμού Αλ-Σαμπάμπια φλέγονται».

Το NBN, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, μετέδωσε πως διαδηλωτές πυρπόλησαν στη διάρκεια της νύκτας δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από τη Λιβύη, μετέδωσε επίσης το NBN.

Ο Σαίφ Καντάφι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αυξήσεις μισθών.

Στις δηλώσεις του κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από τα φαινόμενα βίας που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε οι διαδηλωτές που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο, με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.

Ο Σαίφ, επίσης, αναγνώρισε ότι η αστυνομία και ο στρατός έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, εν όψει των συνεδριάσεων των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: