Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΕΣΕΕ: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΧΑΣΕΙ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 'ΛΟΥΚΕΤΑ' ΣΕ 120.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Περίπου 8 δισ. ευρώ θα χάσει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολόγηση - χωρίς να συνυπολογίζονται οι έκτακτοι φόροι και εισφορές - εάν κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας του το Ινστιτούτο Μελέτης Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καθώς οι 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πλέον ζημιές...


Η ΕΣΕΕ προχώρησε σε έρευνα σχετικά με το δημοσιονομικό και κοινωνικοοικονομικό κόστος από το κλείσιμο μιας επιχείρησης. Όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε ένα χρόνο η εκτίμηση είναι ότι τα κουκέτα στην αγορά θα αφορούν 220.000 επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα, όπως ανέφερε η επιστημονική συνεργάτης της ΕΣΕΕ κυρία Βάλια Αρανίτου σε συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ με αφορμή το κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι δεν κλείνουν μόνο οι επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσης αλλά ανοίγουν κι Ζολάς και υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν 100.000 επιχειρήσεις.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα λουκέτα αφορούν 24.000 αυτοαπασχολούμενους (20%) με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο από αυτή την κατηγορία 309.494.880 ευρώ. Οι ατομικές επιχειρήσεις που θα κλείσουν υπολογίζονται σε 66.000 (55%) με έσοδα 3.598.514.700, οι Ο.Ε. υπολογίζονται σε 24.000 (20%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 2.276.835.360 και ΑΕ 6.000 (5%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 1.703.970.960 ευρώ. Συνολικά δηλαδή το δημόσιο θα χάσει 7.888.815.900 ευρώ. Οι απώλειες προσαυξάνονται, όπως σημειώθηκε, αν υπολογιστούν οι παράπλευρες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (ανεργία απώλεια εισοδημάτων κλπ).

Ένας στους τρεις εμπόρους εκτιμά ως δυναμικό μέτρο αντίδρασης στην κατάσταση που διαμορφώνεται την μη πληρωμή των υποχρεώσεών του προς το δημόσιο και τις τράπεζες και εκφράζεται φόβος από την ΕΣΕΕ ότι θα επεκταθεί το κίνημα του ''δεν πληρώνω δεν πληρώνω'' και προς αυτή την κατεύθυνση αν και η συνομοσπονδία όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης δεν επικροτεί μια τέτοια άποψη αλλά αντίθετα επιδιώκει το εμπόριο να επιτύχει να είναι εύρωστο.

Τα λουκέτα είναι γύρω στις 65.000 το 2010 και τα χαμένα έσοδα για το δημόσιο είναι γύρω στα 3 δις ευρώ και περιμένουμε ότι με το τέλος των εκπτώσεων θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες.

Στόχος της ΕΣΕΕ όπως είπε ο κ. Κορκίδης είναι να μπει φρένο στα λουκέτα καθώς οι επιχειρήσεις που βάλλονται περισσότερο είναι οι νεοϊδρυθείσες των 3-5 ετών ή οι πολύ παλαιές. Επιδίωξη είναι να σταθεροποιηθεί η αγορά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο καθώς όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ''με βίαιο τρόπο προσπαθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι και τα πολυκαταστήματα να πάρουν το μερίδιό των μικρομεσαίων''.

Ο κ. Κορκίδης σχολίασε ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και αυτό φαίνεται στον τρόπο που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση και στον τρόπο λήψης των αποφάσεών της.

Στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΣΕΕ είναι να βοηθηθούν τα ελληνικά προϊόντα ώστε να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή και θα ξεκινήσει σύντομα μια εκστρατεία για την προτίμηση των ελληνικών προϊόντων με τίτλο ''520'' που είναι οι πρώτοι αριθμοί των ελληνικών προϊόντων στο γραμμωτό κώδικα. ''Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε Ελβετία και Σιγκαπούρη αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνουνε Τυνησία και Αίγυπτος'' είπε ο κ. Κορκίδης.

''Είναι συμβολικό το κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 Φεβρουαρίου 2011. O κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ντρέπομαι, φοβάμαι και δεν αντέχω άλλο είναι αυτά που ακούμε περισσότερο από τους συναδέλφους και υπάρχει μια λαϊκή οργή που σιγοβράζει και πολύ φοβάμαι ότι η αιτία για να εκδηλωθεί αυτή η οργή θα είναι ασήμαντη και σε ανύποπτο χρόνο''

Όπως σημείωσε ο τρόπος για να σταματήσουν τα λουκέτα είναι να μπει τέρμα στην αφανή φοροδιαφυγή που είναι το παραεμπόριο και το οποίο όπως είπε ο κ. Κορκίδης, στερεί από το δημόσιο πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Για το φορολογικό σύστημα σημειώνεται ότι αν και πέρασαν στο νέο νομοσχέδιο διατάξεις που ήταν αιτήματα του εμπορικού κόσμου εν τούτοις υπάρχουν πολλά που απομένουν ακόμη να γίνουν.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι οι συνενώσεις τραπεζών θα είναι για το καλό της αγοράς και γενικότερα σε ότι αφορά στις δυνατότητες δανειοδότησης των επιχειρήσεων σημείωσε ότι ''κατανοούμε τα προβλήματα των τραπεζών αλλά και αυτές πρέπει να κατανοήσουν τα δικά μας και να σταματήσουν να απορρίπτουν τα 8 στα 10 δάνεια και να θέτουν με αυτό τον τρόπο, στο περιθώριο, υγιείς επιχειρήσεις''.

Για τα κλειστά επαγγέλματα σημειώνεται ότι το εμπόριο δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και σημείωσε ότι αυτό που επιχειρείται δηλαδή η γεωγραφική απελευθέρωση εκπτωτικών χωριών και πολυκαταστημάτων είναι πρόκληση διότι σε καμία χώρα δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη επέκταση και λειτουργία. Ανέφερε ότι η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι να εστιαστούν οι επενδυτές στα κέντρα των πόλεων που όπως έχουν γίνει τα πράγματα είναι πιο φθηνά από την περιφέρεια, όπως είπε, και είναι ελκυστικά ''για να γίνουν υπαίθρια εμπορικά κέντρα που θα στεγάζονται επιχειρήσεις όλων των μεγεθών''.

Σημείωσε ότι πρέπει να μπει φραγμός το υπαίθριο εμπόριο και σε ότι αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές όπως ανέφερε από έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι οι περισσότεροι έμποροι δεν είναι8 θετικοί στην αλλαγή του ωραρίου και η μόνη εναλλακτική που τίθεται ως συζήτηση είναι για να ανοίγουν τα καταστήματα μια επιπλέον Κυριακή.

Τέλος σημείωσε τη σημασία των ενοικίων και ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ προωθεί μία πρόταση για εξωδικαστική διαδικασία συμφωνίας στα πλαίσια ενός ''φιλικού διακανονισμού'' μεταξύ ιδιοκτητών και εμπόρων υπό την επίβλεψη μιας μορφής διαιτησίας με συμμετοχή εκπροσώπου του δικηγορικού συλλόγου σχετικά με την αντικειμενική αξία του ακινήτου ενώ τόνισε ότι οι μειώσεις πρέπει να φτάσουν μέχρι και 40% καθώς μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται με τα ακίνητα του δημοσίου καθώς οι διοικήσεις φορέων φοβούνται να μειώσουν το τίμημα για να μην κατηγορηθούν για απιστία.

Επανέλαβε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά δεν επιτρέπει σε αρκετούς εμπόρους να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από το ΤΕΜΠΜΕ ενώ σε ερώτηση για το αν θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα σημείωσε ότι 150 καταστηματάρχες του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας που ανήκουν στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας θα κλείσουν τα καταστήματά τους αν και η απόφαση του συλλόγου τους, κατά πλειοψηφία, είναι να κλείσουν τα καταστήματα μόνο την ώρα της πορείας ενώ τα μηνύματα από όλους τους άλλους εμπορικού συλλόγους της χώρας το μήνυμα είναι ότι θα κατεβάσουν ρολά στις 23 του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: