Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κρίσιμες επαφές Παπανδρέου στο Βερολίνο για τους όρους εξυπηρέτησης του δανείου

Εν όψει Συνόδου Κορυφής


Η συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγελάριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης
Η συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγελάριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία

Κύκλο κρίσιμων επαφών ξεκινά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 11 Μαρτίου. Ο Γ.Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η διαπραγματευτική ατζέντα της κυβέρνησης είναι προσανατολισμένη στην βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα διεκδικεί επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, βελτίωση των όρων δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επαναγορά μέρους του χρέους μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα διεκδικεί αποφάσεις που σχετίζονται με καλύτερους όρους δανεισμού και διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Σε αυτές περιλαμβάνεται:

  • Η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
  • Η βελτίωση των όρων δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
  • Η δυνατότητα επαναγοράς μέρους του χρέους μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνη (EMS), που θα αντικαταστήσει το EFSF το 2013.

Οι ανωτέρω θέσεις αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά στην συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία θα μετέχουν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, όσο και ο Γερμανός ομόλογος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι κατά τη Συνοδό Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 Μαρτίου να εξετασθεί ξεχωριστά η ελληνική περίπτωση από το συνολικό διαπραγματευτικό πλαίσιο που έθεσαν στην προηγούμενη Σύνοδος Γαλλία και Γερμανία και συγκεκριμένα να μην συνδυασθεί με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Πάντως, δια στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας εξετάζει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Σόιμπλε, οι πιστωτές της Ελλάδας θα χάσουν μέρος των απαιτήσεών τους, είτε εάν το Ταμείο διάσωσης αγοράσει απευθείας ομόλογα σε τιμές αγοράς ή ακόμη και εάν διαθέσει στην ελληνική κυβέρνηση χρήματα προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Πάντως, ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους προβλέπει «ηπιότερες» διαδικασίες σε σχέση με όσα ζητεί η Γερμανία. Βάσει του σχεδίου της Κομισιόν, κράτη που έχουν πρόβλημα χρέους θα ξεκινούν διάλογο με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης. Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους θα προβλέπεται μόνον ως έσχατη διέξοδος και μάλιστα όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς.

Σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου με θέμα: «Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο των «διαλέξεων για την Ευρώπη».

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και αρχηγούς κομμάτων θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη.

Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Εν συνεχεία, οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας.

Θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Έτσντεμιρ.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνομιλίες με την Φινλανδή πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: