Ομιλία στην Αυστρία
- Ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βιέννη, Αυστρία
Στις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες, με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, έχουν ήδη πρώτα θετικά αποτελέσματα βρίσκοντας μεγάλη διεθνή αναγνώριση, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης στο φημισμένο θέατρο «Μπουργκτεάτερ» στη Βιέννη, με θέμα «ο αγώνας για το ευρώ και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της με τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες ακόμη και χωρίς την κρίση, για να μπορεί να είναι η χώρα ανταγωνιστική, ενώ πρέπει να βελτιωθούν τα λάθη του παρελθόντος και αυτό συνδέεται με θυσίες των πολιτών που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά στενοχωρούνται με την άδικη κριτική από τα ΜΜΕ στο εξωτερικό.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως το δάνειο που παίρνει η Ελλάδα θα επιστραφεί, «μέχρι και το τελευταίο ευρώ» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε δε πως η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την αλλαγή, για την οικοδόμηση μιας άλλης Ελλάδας.
Σε σχέση με τις παρεξηγήσεις από την πρόσφατη εμφάνιση των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Δρούτσας αποσαφήνισε πως είναι θέμα αποκλειστικά και μόνον της εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό κυβέρνησης να αποφασίζει και να παρουσιάζει τις αποφάσεις στους πολίτες.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως το ευρώ μπορεί, πρέπει και θα συνεχίσει να ζει και είναι σημαντικό ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της Ευρωζώνης για τη στήριξη και ενίσχυσή του, «το ευρώ αποτελεί εμπλουτισμό της πολιτικής για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, το μέχρι τώρα σχετικό μήνυμα της ΕΕ προς τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ήταν επαρκώς πειστικό, για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να σταλεί προς αυτές το ταχύτερο δυνατό ένα σαφές μήνυμα πως υπήρξε σοβαρή και επαρκής συζήτηση ώστε να αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Μαρτίου ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.
Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε την ανάγκη επενδύσεων στη γνώση και την ποιότητα, υποστήριξε τον συντονισμό των οικονομικών θεσμών και μια σταδιακή μετάβαση σε Οικονομική Διακυβέρνηση, ως μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και τους πολίτες της, απέρριψε ως μη σωστές τις μεμονωμένες ενέργειες και μη εποικοδομητικές τις πολιτικές κύρωσης, όπως αφαίρεση της ψήφου από χώρες, όπως αυτό είχε προταθεί πριν μήνες από τη γερμανική πλευρά.
Υπονοώντας τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε αραβικές χώρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να στρέψει η ΕΕ το βλέμμα της και προς άλλες χώρες και ηπείρους όπου, όπως είπε, η ίδια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εκεί προβλημάτων, ενώ, παραπέμποντας στο γεγονός, όπως είπε, ότι η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα ειρήνης μη έχοντας πόλεμο στην Ευρώπη για 60 ολόκληρα χρόνια, συμπερασματικά, ο ίδιος κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη».
Την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του ευρώ, όπως και του Μηχανισμού Στήριξης, υποστήριξαν στις τοποθετήσεις τους οι συνομιλητές του κ. Δρούτσα, που χαιρέτισαν τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας και των πολιτών της για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ιδιαίτερα ένθερμη στην υποστήριξή της, για την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες - μέλη, τη μεταξύ τους ενότητα και ενιαία φωνή, την ενίσχυση των θεσμών, την ιστορική διάσταση της Ευρώπης ως κοινότητας αξιών 500 εκατομμυρίων πολιτών και την υλοποίηση της «Ευρώπης των πολιτών», ήταν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιβιάν Ρέντινγκ.
Την εκδήλωση στο Μπουργκτεάτερ της Βιέννης συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο των Επιστημών του Ανθρώπου στη Βιέννη, το Ίδρυμα της αυστριακής Τράπεζας «Ερστε», το Μπουργκτεάτερ και η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», της οποίας η αρχισυντάκτρια Αλεξάντρα Φέντερλ - Σμιντ, συντόνισε την δίωρη ανοικτή συζήτηση.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος από τη Βιέννη αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής για τις Βρυξέλλες, προερχόταν από τη Νέα Υόρκη όπου το Σάββατο είχε συνάντηση και συνομιλίες με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε το Κυπριακό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου