Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Οι πέντε άξονες της συμφωνίας για τη νέα κυβέρνηση

Που συγκλίνουν τα τρία κόμματα, που υπάρχουν «αγκάθια»



 



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος της κρίσιμης διαβούλευσης της άτυπης τρικομματικής επιτροπής η οποία θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει σήμερα το κείμενο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου προκειμένου να δοθεί άμεσα στους τρείς πολιτικούς αρχηγούς και να το υπογράψουν ως δεσμευτική προγραμματική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ το κείμενο θα στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες:

-          Εύρος κυβερνητικού έργου
-          Διάρκεια κυβερνητικής θητείας
-          Τρόπος λειτουργίας υπουργικού σχήματος
-          Ιεράρχηση προτεραιοτήτων
-          Αποτελεσματικότητα

Κάθε άξονας περιλαμβάνει επιμέρους κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο εύρος κυβερνητικού έργου
περιέχονται θέματα οικονομίας, φορολογίας, εργασιακά, ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης. Εδώ εντοπίζονται και οι περισσότερες διαφωνίες καθώς οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να ζητούν μεγαλύτερες συγκλίσεις προς τις δικές τους θέσεις για την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς, για την μετενέργεια (σ.σ. η ΝΔ ζητά να επανεξεταστεί το θέμα το ερχόμενο Φθινόπωρο) , για αποκρατικοποιήσεις και για τα κεντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Επιπλέον η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να μην επιθυμεί την μείωση των φορολογικών συντελεστων για τις επιχειρήσεις. Πάντως, και οι τρείς πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών.

Παράλληλα, σύγκλιση επιτυγχάνεται για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε αρκετά θεσμικά ζητήματα όπως: αλλαγή νόμου περι ευθύνης υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, μείωση επιχορήγησης κομμάτων.
Στο θέμα της διάρκειας, η πλευρά της ΝΔ θέλει εξάντληση της τετραετίας ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να συμφωνούν στο ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν το 2014 παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

Αναφορικά με την ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου, το θέμα της άμεσης κατάθεσης νέου φορολογικού νομοσχεδίου τυγχάνει της καθολικής αποδοχής. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πιθανότατα θα απασχολήσει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ενώ ένα από τα κρίσιμα μέτρα που θα περιλαμβάνει είναι η μείωση ΦΠΑ για την εστίαση ώστε να αποδώσει στο υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου. Επιπροσθέτως εξετάζεται και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Πάντως, από τα τρία στρατόπεδα εκφράζεται αισιοδοξία για το ότι οι διαφωνίες θα αντιμετωπιστούν, τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και για το ότι θα υπάρξει σήμερα το τελικό πλαίσιο του κυβερνητικού έργου. Κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το κείμενο στους πολιτικούς του αρχηγούς ώστε αυτοί με την σειρά τους στην τελική συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν να συζητήσουν τις τελικές λεπτομέρειες. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία και στο τελικό στάδιο  τότε Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης θα υπογράψουν το κείμενο που θα αποτελέσει και την δεσμευτική προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης. Πέραν αυτών, τα τρία επιτελεία εξηγούν ότι η άτυπη επιτροπή θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες επίσημο χαρακτήρα και με διαφορετικές συνθέσεις θα διαβουλεύεται για κάθε κρίσιμο κυβερνητικό θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: