Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Καλείται άμεσα στην Αθήνα η τρόικα για διαπραγματεύσεις...



Κύρια θέματα η επέκταση του προγράμματος κατά 2 χρόνια και η επόμενη δόση...
Μέσα στο επόμενο 48ωρο η νέα κυβέρνηση αναμένεται ότι θα καλέσει για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, κ.κ. ...
Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Καταρχάς, οι τρεις επικεφαλής θα κάνουν μια γενική επισκόπηση των δημοσιονομικών θεμάτων. Θα μεταφέρουν άμεσα τα αποτελέσματα στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι θα αποφασίσουν πότε θα αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Από αυτή θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση, ύψους 5 δισ. ευρώ καθώς και το δεύτερο «πακέτο» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Διετής επέκταση, 16-20 δισ. επιπλέον

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα έχει ως επίκεντρο την επέκταση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον χρήματα αφορούν την περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016. Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.

Ζανιάς στο Eurogroup, Ράπανος στο ΥΠΟΙΚ
Εχοντας στις αποσκευές του το σημειωματάριο με τις βασικές κατευθύνσεις που θα του δώσουν τόσο ο νέος Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς όσο και οι δύο πολικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι κύριοι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς θα μεταβεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. Παρών στην προπαρασκευαστική συνάντηση της Αθήνας θα είναι σύμφωνα πληροφορίες και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Β. Ράπανος.

Τη Δευτέρα προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των κρατών μελών της ευρωζώνης (στο πλαίσιο του Euro Working Group) στην οποία αποφασίστηκε να δοθεί προθεσμία ως και την Τετάρτη το απόγευμα σε όλους τους συμμετέχοντες ώστε να δηλώσουν οριστικά αν συμφωνούν να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση (του Μαΐου) προς στην Ελλάδα. Το κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες ήταν θετικό, με την εξαίρεση χωρών που συνεχίζουν αντιδρούν, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Η απόφαση για την έγκριση (η εκταμίευση ενδέχεται να καθυστερήσει) θα ληφθεί όπως όλα δείχνουν σήμερα το βράδυ από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή το αργότερο αύριο από το Eurοgroup.

Τα άσχημα νέα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος από το 1δισ. ευρώ (περίπου 900 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να καταβληθεί από την Ελλάδα ως συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM ως το τέλος Ιουλίου, ενώ συνολικά η χώρα μας θα «βάλει» στο ESM 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου χωρίς το 1δισ. ευρώ επαρκούν ως το τέλος Ιουλίου.

Ζητούν «λουκέτα» σε Οργανισμούς
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδα αναμένουν στο Eurogroup διευκρινίσεις για τρία ζητήματα. Αν θα εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τους περασμένους μήνες (prior actions), όπως για παράδειγμα οι αλλαγές Υγεία, αν θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το φορολογικό και την πάταξη φοροδιαφυγής και αν θα προωθηθούν άμεσα οι ενέργειες για να μειωθεί ο δημόσιος τομέας. «Στην ατζέντα θα τεθεί σίγουρα ο περιορισμός του Δημοσίου τομέα με αιχμή την μείωση του αριθμού των φορέων και των Οργανισμών και την περικοπή και των δαπανών» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τι θα γίνει με απολύσεις και ειδικά μισθολόγια
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει και ευελπιστεί ότι η συζήτηση θα έχει ως βάση την παραδοχή ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών. Μένει να φανεί τι θα συμβεί με τις προγραμματισμένες βάσει μνημονίου περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια του Δημοσίου (ιατροί, δικαστικοί, ένστολοι, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί), οι οποίες σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ενδέχεται τελικά να μην πραγματοποιηθούν και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης σε άλλους τομείς.

Αναφορικά με το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο η τρόικα φαίνεται να μη δέχεται την υποκατάσταση τους με το μέτρο της εφεδρείας. Ορισμένα στελέχη της τριμερούς σημειώνουν ότι το μέτρο δεν δούλεψε και ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν κλείνουν φορείς και οργανισμοί του Δημοσίου οι υπάλληλοι μετατίθενται αντί να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρόικα θα μπορούσε να αλλάξει στάση στο θέμα των απολύσεων εφόσον τροποποιηθεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Η κατεύθυνση που προτείνεται είναι να ενισχυθεί ο κανόνας των πέντε αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη, να υπάρξουν περισσότερες συνταξιοδοτήσεις και να καλύπτονται οργανικές θέσεις του δημοσίου από το υπάρχον προσωπικό αντί για νέες προσλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι στις ΔΕΚΟ εφαρμόστηκε με επιτυχία ο κανόνας 1 προς 20, αντί για 1 προς 5.

Από την ατζέντα δεν θα λείπει, τέλος, το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων καθώς τα στελέχη της τρόικας υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε πολιτική βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις...
ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: