Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ορκίζεται πρωθυπουργός



Στις 16.00 ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταθέσει τη διερευνητική εντολή και να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα ορκιστεί πρωθυπουργός.
Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup.

Το νέο υπουργικό σχήμα

Μέχρι τις 19:00 πιθανότατα θα γίνει γνωστός και ο κατάλογος με τα ονόματα των νέων υπουργών της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών σε κρίσιμα Υπουργεία.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις του τόνισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.
Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει και το ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε και ενέκρινε την στήριξη στην κυβέρνηση χωρίς ωστόσο την παρουσία στην κυβέρνηση εκλεγμένων πολιτικών στελεχών του κόμματος.
Απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό  ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις σχετικές προτάσεις και ζήτησε να σχηματιστεί κυβέρνηση  από δημοκρατικά νομιμοποιημένους πολιτικούς.
 Δεν αυτό -προτείνομαι, είπε ο κ. Λοβέρδος , αλλά αποκλείοντας τα πολιτικά στελέχη είναι  σα να λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ ότι δεν διαθέτει ικανά στελέχη.
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πρέπει οι τρεις ηγέτες να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να επιλέξουν τους καλύτερους για την κυβέρνηση.
Μετά τις σημερινές εξελίξεις είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα κόμματα έχουν συμφωνήσει για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα έχει υπάρξει ήδη και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βασίλη Ράπανο προκειμένου να αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως γράφει το Έθνος, θα είναι αναβαθμισμένη η συμμετοχή τεχνοκρατών σε κρίσιμα υπουργεία και σε τομείς-κλειδιά.
Τα ονόματα που ακούγονται για σημαντικές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο, που θα αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος στην κυβέρνηση αυτή είναι τα εξής:
Στο κυβερνητικό σχήμα (πιθανόν στο υπουργείο Ανάπτυξης) θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ για το υπουργείο Εσωτερικών το όνομα που προτάθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και δεν υπήρξε αντίρρηση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό του καθηγητή (και υπηρεσιακού υπουργού) Αντ. Μανιτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικότατες πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα έχουν επίσης ο Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα τοποθετηθεί πιθανώς στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Υποδομών ή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Ολ. Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, που θα επανασυσταθεί, και ο Αλ. Τουρκολιάς στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Το όνομα του Αντ. Ρουπακιώτη ακούγεται για τη θέση του υπουργού Απασχόλησης, ενώ πιθανόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραμείνει ο Ναπ. Μαραβέγιας.
Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν έχει «κλειδώσει», καθώς υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του Φ. Κουβέλη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα «μετακομίσουν» οι στενοί του συνεργάτες κ. Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.
Ο Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος θα είναι φυσικά ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας, θα αναλάβει μαζί με τον Β. Μεϊμαράκη τη «δύσκολη αποστολή» της συνεννόησης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνητικών της εταίρων.
Τέλος, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το όνομα του Γ. Μιχελάκη δεν φαίνεται να προκρίνεται, καθώς οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι σε αυτή τη θέση θα πρέπει να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνουν, μετά το βέτο που φέρεται να προέβαλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, οι πρώην υπουργοί κ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι αν και ήταν στις αρχικές προτάσεις του κ. Σαμαρά, εν τούτοις δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: