Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ
«Έλεος με την εύκολη απαξίωση των πάντων» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας την ενόχλησή του για την κριτική που δέχεται. Επιμένοντας να μιλά σε πρώτο πρόσωπο είπε ότι «εγώ έχω καθήκον να δουλεύω για την Ελλάδα των ονείρων μας». «Εγώ δεσμεύομαι να συνεχίζω ανά την υφήλιο να προβάλλω την Ελλάδα» τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε στη ΝΔ και τους συντηρητικούς στην Ευρώπη. Κατηγόρησε τους βόρειους για επιχείρηση πατρωνίας μέσω του επιτρόπου την οποία χαρακτήρισε γελοιότητα. «Εάν επιμείνετε δε θέλουμε τα χρήματά είπα πριν από έναν χρόνο» υπενθύμισε.
Διμέτωπος κατά ΝΔ και Αριστεράς
Είπε ακόμη ότι οι συντηρητικοί τιμωρούν τους νότιους αντί να δουλεύουν για την ανάπτυξη. «Αν το πρόγραμμα είναι ξένο θα αποτύχει, δε θα στηριχθεί» διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις. Με αυτές τις θέσεις έστρεψε τα πυρά του στην αριστερά που αρνείται και αντί να καταθέτει προτάσεις γκρεμίζει. «Το κόμμα τους θέλουν να ενισχύσουν και τον έλεγχό τους επί των λαϊκών κινημάτων» κατήγγειλε.
Υπερασπίστηκε και την τακτική των δύο προηγούμενων ετών, που ήταν πρωθυπουργός. «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «ποιο ήταν το συμφέρον του συνταξιούχου και του εργαζόμενου; Να χάσει κάτι ή να τα χάσει όλα»; «Εμείς προλάβαμε να μην υπάρξει η καταστροφή» που υποστήριξε ότι έμεινε στις θεωρίες. Ζήτησε δε από τους βουλευτές του να είναι περήφανοι για το βάρος που σήκωσαν. «Αν κοιτούσαμε το πολιτικό μας μέλλον θα χρεοκοπούσαμε και θα τα φορτώναμε στη ΝΔ» είπε και ζήτησε από τα στελέχη της να ευγνωμονούν το ΠΑΣΟΚ. «Μαζί με τη χώρα, σώσαμε και τη ΝΔ από τον πολιτικό αφανισμό, δε θα τους επιτρέψουμε να αφανίσουν τη δημοκρατική παράταξη» συνέχισε.
«Ύστατη μάχη»…
Αναφερόμενος στα ερχόμενα σημείωσε ότι οι αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή τις ερχόμενες εβδομάδες είναι ιστορικής σημασίας. Θα δείξουν αν θα ξεπεράσουν τον κάβο ή αν θα συνεχίσουμε να βολοδέρνουμε». Είπε ότι οι θυσίες είναι ένα αναγκαίο στάδιο για να περάσει η χώρα σε φάση ανάπτυξης. «Ο λαός θα πρέπει να είναι συνδημιουργός» τόνισε και διέψευσε ότι είχε μιλήσει για διεφθαρμένο λαό.
Χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ύστατη μάχη. Και έθεσε το δίλημμα: επώδυνα μέτρα ή καταστροφική πορεία; Πρώτα το συμφέρον της χώρας και μετά οι δημοκρατικές μας διαδικασίες για να παραμείνει το Κίνημα ενωμένο και εγγυητής της πορείας της χώρας, επισήμανε.
Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα με εκτίμηση του πολιτικού συμβουλίου. Ξεκαθάρισε όμως ότι μέχρι να εκλεγεί ο νέος αρχηγός θα συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του καθώς απαιτείται “ισχυρή δική μου διακυβέρνηση στη βάση των αποφάσεων του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όσο διαρκεί η κυβέρνηση συνεργασίας οι υπουργοί πρέπει να διαβουλεύονται και με τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ» είπε, αφήνοντας αιχμές για τα όσα συνέβησαν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Ναι στην αυτοκριτική, αλλά δεν υποχρέωσα κανέναν να είναι υπουργός»
Δεν κάνω απολογισμό, κάνω το αυτονόητο να υπερασπίζομαι τη δουλειά μας, προσέθεσε και ζήτησε από όλους να μη λησμονούν τις επιτυχίες.
«Δεν υποχρέωσα κανέναν να είναι υπουργός» είπε με νόημα, αναφερόμενος στα στελέχη που διαχωρίζουν τώρα τη θέση τους από τις επιλογές του μνημονίου. «Κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να απαξιώνουν την προσπάθειά μας και να δικαιώνουν την κριτική της ανευθυνότητας και της δημαγωγίας των άλλων κομμάτων» επέμεινε στο σκεπτικό του.
Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του, μιλώντας πάντα για την προσωπική του στάση. «Παρέδωσα την πρωθυπουργία για να διασφαλίσω τη συμφωνία του Οκτωβρίου και όχι γιατί αποτύχαμε» διευκρίνισε. «Έχω συνηθίσει στην αρχή να δέχομαι κριτική και μετά να δικαιώνομαι» υπογράμμισε.
Ζήτησε, τέλος, από όλους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. «Συντεταγμένα και ενωμένα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις» ολοκλήρωσε την ομιλία του.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου