Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κρίσιμη συνάντηση Βενιζέλου και Κουτρουμάνη με την τρόικα για μισθούς και επικουρικές

Επιπλέον όπλο η συμφωνία των εταίρων

Σκληρή αναμενεται η μάχη των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα για τη σωτηρία του κατώτατου και του 13ου -14ου μισθού.
Σκληρή αναμενεται η μάχη των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα για τη σωτηρία του κατώτατου και του 13ου -14ου μισθού. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:00 το βράδυ η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για σοβαρά εργασιακά ζητήματα και για τις επικουρικές συντάξεις.

Όπως έχει καταστήσει σαφές η τρόικα η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για το νέο δάνειο και κατ' επέκταση για το «κλείσιμο» του PSI.

Με τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά στενά, αφού στόχος είναι το βράδυ της Κυριακής να είναι σχεδόν όλα έτοιμα, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να πείσουν την τρόικα, μεταξύ άλλων, για τη διατήρηση του κατώτατου, του 13ου και 14ου μισθού.

Στη φαρέτρα τους προστέθηκε το απόγευμα η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα ζητήματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη αναμένεται σκληρή, αφού η τρόικα εμφανίζεται μέχρι τώρα αμετακίνητη στις απαιτήσεις της για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, με το όπλο να σημαδεύει κυρίως στον κατώτερο μισθό, για ανατροπές στο πλαίσιο που διέπει τις συμβάσεις πχ κατάργηση μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης μετά τη λήξη της για έξι μήνες) για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς σε ΔΕΚΟ, για περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, καθώς και για περαιτέρω μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Πάντως εάν υπάρξει συμφωνία στη συγκεκριμένη συνάντηση, αυτή θα τεθεί υπόψη και της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να δεσμευτούν και τα κόμματα έναντι της τρόικας.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: