Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Νέοι έλεγχοι από τρόικα για να πει «ναι» το ΔΝΤ


newpost.gr
Νέοι έλεγχοι από τρόικα για να πει «ναι» το ΔΝΤ
Νέους ελέγχους αρχίζει από την Τετάρτη κλιμάκιο της τρόικας το οποίο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν μεταξύ άλλων η πορεία των εσόδων και των δαπανών, η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και οι εξελίξεις στο κρίσιμο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα, το κλιμάκιο της τρόικας δεν αποκλείεται να προτείνει νέα μέτρα εξαιτίας της μαύρης τρύπας που έχει ξεπεράσει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο εξάμηνο του έτους.

Παράλληλα, εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις (χθες έγινε γνωστό ότι θα προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο για το «Ελληνικό», ενώ έως το τέλος του ίδιου μήνα ζητούνται έσοδα ύψους 1,7 δις. ευρώ) και το «κλείσιμο» της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το ζήτημα των αλλαγών στον δημόσιο τομέα.

Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις περίπου 90 οργανισμών του Δημοσίου, με την εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας» για τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι θεωρούνται κρίσιμοι ενόψει των αποφάσεων που πρέπει να λάβει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στη συμφωνία νέας βοήθειας προς την χώρα μας, στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ξεκινά και η διαδικασία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.

Σημειώνεται πως το κλιμάκιο των «μεγάλων» της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Αυγούστου για την επίσημη αξιολόγηση που θα κρίνει και την ομαλή εκταμίευση της 6ης δόσης του Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: