Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα Δρούτσα προς Σκόπια

Η μόνη διαδικασία που διαπραγματεύεται το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη διαδικασία στηρίζει και σε αυτή τη διαδικασία γίνονται όλες οι ενέργειες.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι απ' ευθείας επαφές με τα Σκόπια, όχι μόνον δεν βλάπτουν αλλά μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία. "Εμείς πιστεύουμε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις, και εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις στο θέμα των Σκοπίων, πρέπει με αυτοπεποίθηση να δείχνεις εσύ την κατεύθυνση των πραγμάτων με πρωτοβουλίες, και αυτό κάνουμε".

Ερωτηθείς αν έχει διαφοροποιηθεί η θέση των Σκοπίων είπε ότι αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, όπου διεξάγεται η διαπραγμάτευση.

"Από την πρώτη στιγμή, η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων δεν νοούνται χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας", τόνισε. Για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στα Σκόπια, είπε ότι "είναι στο τραπέζι, το εξετάζουμε και θα το δούμε στην πορεία".

Συνάντηση με Στάινμπεργκ

Η συζήτηση των δύο αντρών διήρκεσε περίπου μία ώρα και αφορούσε πολλά διεθνή και διμερή θέματα καθώς και την κοινή βούληση για μια επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον από το νέο χρόνο.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον κ. Στάινμπεργκ για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή και κυρίως για την πολιτική πρωτοβουλία της Αθήνας να δοθεί δύναμη και προοπτική στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με την ένταξή τους στην ΕΕ το 2014.

Τον ενημέρωσε επίσης για τις θετικές προθέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά την προοπτική της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα ακόμα και με άμεσες επαφές των ηγεσιών των δύο χωρών, ενώ συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Δρούτσας και Στάινμπεργκ συζήτησαν επίσης την πολιτική Ομπάμα στο Αφγανιστάν με την αποστολή 30.000 στρατιωτών στην περιοχή, καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά θέματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ενημέρωσε επίσης τον αμερικανό συνομιλητή του για τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και την πορεία του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, ο Γ. Παπανδρέου και ο Δ. Δρούτσας θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως έγινε, δε, γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, η απάντηση στην επιστολή Ερντογάν δεν θα δοθεί σήμερα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: