Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΗΣ ΒΕΝΤΕΤΑΣ...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα)


«Κυκλωτικές» κινήσεις στους υποστηρικτές της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και στην ίδια επιχειρεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, επιδιώκοντας να αποδείξει στην πράξη ότι βασικός στόχος του είναι η ενότητα της παράταξης και ότι έτσι θα πορευθεί για την αναδιοργάνωση και την ανασύνταξη του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς, με τη λογική της σύνθεσης απόψεων, συναντήθηκε κατ΄ ιδίαν χθες το μεσημέρι με την κυρία Μπακογιάννη επί 45 λεπτά και συζήτησε την πορεία του κόμματος το επόμενο διάστημα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το πολιτικό σύστημα. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε...
ότι προφανώς δεν συμφωνούν σε πάρα πολλά ζητήματα, αλλά αποφάσισαν να έχουν στενή επικοινωνία.
Αν και αρκετά στελέχη επιμένουν ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν τελειώνουν εύκολα, η χθεσινή συνάντηση έβαλε τυπικά τέλος σε αυτή την ιδιότυπη πολιτική βεντέτα. Ωστόσο στην πορεία θα φανεί εάν- και πότε - θα υπάρξει υπονόμευση και αμφισβήτηση των κινήσεων του νέου προέδρου από τους υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη και την ίδια. Βεβαίως η κίνηση του κ. Σαμαρά να καλέσει την κυρία Μπακογιάννη ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσημη παραλαβή των «κλειδιών» του κόμματος από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Κ. Καραμανλή είναι μια απόδειξη πως κάνει πράξη την προεκλογική εξαγγελία του ότι θα συνεργαστεί με όλες τις πλευρές και ότι όλοι είναι «συμμαχητές» του, αρκεί να μην υπάρχει υπονόμευση της νέας ηγεσίας, η οποία έχει πλέον τη λαϊκή νομιμοποίηση της κοινωνικής βάσης του κόμματος. Στο γραφείο του στον δεύτερο όροφο του νεοκλασικού της Ρηγίλλης ο κ. Σαμαράς υποδέχθηκε με θέρμη την κυρία Μπακογιάννη, η οποία τού ευχήθηκε «καλή δύναμη» και «καλή επιτυχία» στο έργο του. Η συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως έλεγαν και οι δύο πλευρές, ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να εξετάσουν το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα στις δύσκολες μάχες που θα ακολουθήσουν, στο επίπεδο της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων και των κοινωνικών ζητημάτων. Η κυρία Μπακογιάννη έθεσε στον νέο πρόεδρο πολιτικά ζητήματα, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά σε ρόλους και αξιώματα ούτε από την ίδια ούτε από τον κ. Σαμαρά.
Η πρώην υπουργός επεσήμανε στον κ. Σαμαρά ότι ζητούμενο για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του στελεχικού δυναμικού της ΝΔ είναι η σύνθεση απόψεων και ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Παράλληλα έθεσε μια σειρά ερωτήματα στον κ. Σαμαρά για το πώς θα κινηθεί η ΝΔ στα εθνικά θέματα, επειδή οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τα ελληνοτουρκικά, και ειδικά για το αν το κόμμα θα αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για το ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Επίσης η κυρία Μπακογιάννη επέμεινε στην οικονομική πολιτική, θέτοντας το ερώτημα αν η ΝΔ θα παραμείνει ένα αστικό κόμμα στη λογική της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενώ δεν έθεσε ζητήματα οργανωτικά.
Από την πλευρά του ο κ. Σα μαράς, ο οποίος είχε επισημάνει προεκλογικά την πρόθεσή του για σύνθεση απόψεων με την παράλληλη δέσμευση για αξιοποίηση των στελεχών της ΝΔ χωρίς αποκλεισμούς, ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα το κόμμα σε οργανωτική αναδιοργάνωση και να δώσει τη μάχη σε πολιτικό επίπεδο, ασκώντας αξιόμαχη αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι όλα τα ζητήματα θα εξεταστούν στον χρόνο που πρέπει και ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων. Οπως έλεγαν από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, αυτή ήταν μια πρώτη συνάντηση των δύο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά σταθερή επικοινωνία και συνεργασία.
«Είχα μια πρώτη πολιτική συζήτηση με τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Κουβεντιάσαμε τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ. Κουβεντιάσαμε τον κοινό μας στόχο, ο οποίος είναι μια μεγάλη Κεντροδεξιά, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, και πιστεύω ότι για αυτόν τον στόχο θα δουλέψουμε όλοι μαζί» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη και αρνήθηκε ότι της προτάθηκε ειδικός ρόλος για την επόμενη ημέρα. «Είμαι στρατιώτης αυτής της παράταξηςχρόνια τώρακαι θα παραμείνω στρατιώτης αυτής της παράταξης» είπε με έμφαση, ενώ λίγο αργότερα οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά διευκρίνιζαν ότι δεν έγινε συζήτηση για αξιοποίηση της πρώην υπουργού, η οποία συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους επιχείρησε να εξουδετερώσει τα διάφορα σχόλια περί ψυχρότητας την επόμενη ημέρα και αδυναμίας συνεργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο ίδιο κόμμα είμαστε, αλίμονο, δεν θα κάνουμε δουλειά μαζί;».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: