Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Την πρώτη ανάσα, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες έντονων πιέσεων από τις Βρυξέλλες και κερδοσκοπικών επιθέσεων από τις αγορές, πήρε χθες η κυβέρνηση, καθώς η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τής αναγνώρισε ότι έχει κάνει το πρώτο βήμα για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού και διαβεβαίωσε- για δεύτερη φορά- ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει...
από χρεοκοπία. «Η Ελλάδα δεν είναι, ούτε πρόκειται να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρός της κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας.
Ωστόσο, η ανάσα που δόθηκε χθες στο Συμβούλιο είναι υπό όρους, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα στο Ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ από 9,1% του ΑΕΠ το 2010.
Η κυβέρνηση έδωσε σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο έντονων διαβουλεύσεων και πιέσεων που προηγήθηκαν. Ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων και την ανάγκη να λάβει η χώρα πρόσθετα μέτρα.
«Ντιλ» υπό αίρεση
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε ότι θα πάρει σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο και αν χρειαστεί θα τροποποιήσει και τον προϋπολογισμό. Κατόπιν αυτών, οι δύο πλευρές έφτασαν σε «ντιλ», το οποίο, όμως, τελεί πάντα υπό την αίρεση της τήρησης των δεσμεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.
«Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας», έλεγε χαρακτηριστικά χθες σε συνεργάτες του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα «έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα» με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2010, αλλά «χρειάζεται να υιοθετήσει και άλλα μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της».
Τι περιμένει η Κομισιόν
Όπως εξήγησε, εξάλλου, ο Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια, τα περαιτέρω βήματα που περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλά δεν έχει εξειδικεύσει ακόμη, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για την οποία έχει αρχίσει η συζήτηση, τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τη συλλογή στατιστικών στοιχείων. Και πρόβλημα της ευρωζώνης
Ο ίδιος μίλησε, για πρώτη φορά αφ΄ ότου ξέσπασε η κρίση, για καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις πρέπει να συνεχιστούν» για να διασφαλιστεί ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Όπως είπε, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της ευρωζώνης και η επιτυχής αντιμετώπισή του θα είναι προς όφελος της ευρωζώνης, αλλά και της Ελλάδας.
Εξάλλου, ο κ. Αλμούνια είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί πως η κυβέρνηση εξελέγη μόλις πρόσφατα και ότι δεν είχε παρά ελάχιστο χρόνο για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό, ενώ υπαινίχθηκε σαφώς ότι υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: