Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

«Πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε» Ανοιχτός σε συζήτηση για το κατοχικό δάνειο, όχι για τις επανορθώσεις ο Β.Σόιμπλε


Ανοιχτός σε συζήτηση για το κατοχικό δάνειο, όχι για τις επανορθώσεις ο Β.Σόιμπλε
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Διαλλακτικός σε ό,τι αφορά το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου στην Γερμανία εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε. Αντίθετα απέρριψε την οποιαδήποτε συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις, θέμα που, όπως είπε, ρυθμίστηκε με τη συνθήκη του Λονδίνου.

Απέφυγε δε να κάνει οποιοδήποτε σχόλια για την σχετική συνάντηση για το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων και του δανείου που είχαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, απάντησε ότι «εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ».

«Πράγματι» πρόσθεσε «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα και να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο».

Αποκλείοντας όμως το θέμα των επανορθώσεων έσπευσε να προσθέσει, «όμως αυτό είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα από αυτό των γερμανικών επανορθώσεων. Αυτό ρυθμίστηκε στη συμφωνία του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Σε νέα ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν ρώτησα το τι συζήτησαν γιατί σέβομαι τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Γερμανός υπουργός απέφυγε και να αποκαλέσει τον κ. Τσίπρα με τον θεσμικό τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για «κάποιον από την αντιπολίτευση» και για τον «αρχηγό μιας πολιτικής ομάδας».

«Ακουσα ότι κάποιος από την αντιπολίτευση έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έμαθα ότι ο επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον ΠτΔ αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν, αλλά ακόμη και αν μου έλεγαν δεν θα το σχολίαζα σεβόμενος το θεσμό του ΠτΔ».
 .in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: