Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Παραπέμπει αποφάσεις στο μέλλον Ανοιχτός σε νέα βοήθεια -υπό αυστηρούς όρους- ο Β.Σόιμπλε


Ανοιχτός σε νέα βοήθεια -υπό αυστηρούς όρους- ο Β.Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Α) με τον ομόλογο του Γιάννη Στουρνάρα (Δ) μετά την συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Μπορούμε να συζητήσουμε προς το τέλος του 2014 για νέα βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, εφόσον η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, είναι το μήνυμα που έφερε ο Β.Σόιμπλε στην Ελλάδα, όπως το διατύπωσε και στην συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι δεν συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα το φθινόπωρο ούτε για το χρηματοδοτικό κενό, ζητώντας όμως εντατικοποίηση των προσπαθειών, κυρίως σε ό,τι αφορά το Δημόσιο

Εθίγησαν όλα τα θέματα και εξετάστηκαν τρόποι για την ενίσχυση της ανάπτυξης είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας με την γερμανική επενδυτική τράπεζα, KfW, για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου.

Νωρίτερα ο Σόιμπλε -που δεν πρέπει να λησμονείται ότι κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς- απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέους κουρέματος χρέους, συστήνοντας μάλιστα στην Ελλάδα να μην συνεχίσει τη συζήτηση αυτή γιατί «δεν είναι προς όφελος σας».

Και αν η απόρριψη του ενδεχόμενου νέου κουρέματος ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη δεδομένου ότι η Γερμανία βρίσκεται προ εκλογών και κάτι τέτοιο θα ήταν το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν οι Γερμανοί πολίτες, εντούτοις προβλημάτισε κάποιους αναλυτές ο κατηγορηματικός τόνος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε ο γερμανός υπουργός νωρίτερα μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

«Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε ακόμη.

«Εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Σόιμπλε.

«Δεν συζητήσαμε για νέα μέτρα»

Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό.

«Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν», δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο, αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες».

Και επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση».

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ηγεσίας των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και των Γερμανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν το πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογής της Ελλάδας, η δημιουργία γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα και το Μνημόνιο για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η γερμανική πλευρά θα στηρίξει το Επενδυτικό Ταμείο και με την παροχή τεχνογνωσίας από τη γερμανική τράπεζα KfW.

Ειδικά για την ίδρυση γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες (ένα είδος συνεταιριστικών τραπεζών) και θα χορηγούνται δάνεια στην ελληνική περιφέρεια, ισόποσα με το ύψος των καταθέσεων ανά περιφέρεια.

Ήδη, ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σόιμπλε, είχε εξαγγείλει, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία με 5- 7 καταστήματα στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.

Γ.Στουρνάρας: η ανάπτυξη είναι η μεγάλη πρόκληση

Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του χαιρέτισε την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε με τον οποίο «είχαν σημαντικές συζητήσεις, όπου και εθίγησαν όλα τα θέματα, όπως το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό τομέα».

Επίσης, «εξετάστηκαν τρόποι για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας τόνισε τη σημασία της συμφωνίας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών «για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης.»

» Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».
 .in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: