Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Πιέσεις προς την κατεύθυνση του ευρωομολόγου μπορεί να ασκήσει η Κομισιόν

Υπαινιγμοί από τον Όλι Ρεν

Ο επίτροπος Όλι Ρεν
Ο επίτροπος Όλι Ρεν (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ασκήσει πιέσεις προς την Γερμανική πλευρά για την ανάγκη υιοθέτησης του ευρωομολόγου, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Η Κομισιόν αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ακόμη και σχετικές νομοθετικές προτάσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέρριψαν την περασμένη Τρίτη το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων στο ορατό μέλλον, λέγοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να είναι κατάληξη μίας διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όχι η αρχή της.

«Τι σημαίνει ευρωομόλογο;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί. «Σημαίνει ότι εγγυώμεθα για το σύνολο του χρέους της Ευρωζώνης χωρίς να έχουμε το λόγο ή δικαίωμα παρέμβασης για τις δαπάνες και τη δημιουργία του χρέους».

Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν σε δήλωσή του που προηγήθηκε της γαλλογερμανικής συνάντησης των Παρισίων, αφήνει ανοιχτό να παρουσιαστεί από την Κομισιόν ακόμη και νομοθετικές προτάσεις για τα ευρωομόλογα.

Μία τέτοια κίνηση, όπως είπε ο επίτροπος απαντώντας γραπτώς -στις 12 Αυγούστου- σε ερώτηση ευρωβουλευτή, μπορεί να συνοδεύει έκθεση που προετοιμάζει η Κομισιόν για τη δυνατότητα ύπαρξης κοινών ομολόγων στην Ευρωζώνη και η οποία αναμένεται «προς τα τέλη του έτους».

«Η έκθεση, αν κριθεί πρέπων, θα συνοδεύεται από νομοθετικές προτάσεις» δήλωσε η Όλι Ρεν, σύμφωνα με το Bloomberg. «Τα ευρωπαϊκά αυτά χρεόγραφα θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ενδυνάμωση της σταθερότητας του ζώνης του ευρώ στις αγορές», πρόσθεσε.

Γεγονός πάντως είναι ότι η προώθηση νομοθετικών προτάσεων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Όπως φάνηκε στο Παρίσι, όμως, Μέρκελ και Σαρκοζί, δεν πρόκειται να συναινέσουν.

Εντούτοις, η δήλωση του Όλι Ρεν δείχνει μία σαφή μεταστροφή της Κομισιόν στο ζήτημα των ευρωομολόγων, τουλάχιστον σε σχέση με την ξεκάθαρα αρνητική στάση που τηρούσε στις αρχές του έτους.

Οι πιέσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης εντίνονται καθώς οι κεφαλαιαγορές συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους και το Βέλγιο -διά του υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς- πρόσθεσε τη φωνή του σε εκείνους που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: