Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

7 ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΜΕΣΑΙΩΝΑ"...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας

Το εναρκτήριο λάκτισμα του κοινωνικού διαλόγου δίνει σήμερα το υπουργείο Εργασίας σε υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, παροχή κινήτρων για αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι ο διάλογος με τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς να διεξαχθεί... σε δυο επίπεδα. Σε πρώτο πλάνο θα τεθούν προς συζήτηση μέτρα άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, καθώς και ζητήματα που έχουν ημερομηνίες εφαρμογής εντός του 2010. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό που έχουν ημερομηνία εφαρμογής το 2013 και τα θέματα που απαιτούν αναλογιστικές ή οικονομικές μελέτες πριν από την κατάθεση τεκμηριωμένων θέσεων.
Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης έχουν δεσμευτεί ότι θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και θα διαμορφώσουν πλήρη ατζέντα στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι. Δεν θα ζητηθεί απλώς από τα συνδικάτα, κάτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, να προτείνουν ενώ την ίδια ώρα η υπεύθυνη κυβέρνηση, και η οποία τελικά θα εισηγηθεί τις αλλαγές στη Βουλή, θα κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τις εξής 7 παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής:
1Επαναφορά της ρύθμισης για συνταξιοδότηση της εργαζόμενης μητέρας του ιδιωτικού τομέα με 18 χρόνια και 4 μήνες (5.500 ένσημα) στο 50ό έτος στην περίπτωση που έχει ανήλικο τέκνο. Η διάταξη αυτή επανέρχεται καθώς με τον νόμο Πετραλιά (3855/2008) το σχετικό όριο αυξήθηκε στο 55ο έτος. Ωστόσο, η παρέμβαση-βελτίωση θα περιοριστεί σε αυτή τη διάταξη του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά γιατί, διαφορετικά, η ανατροπή θα ισχύσει από το νέο έτος για το ΙΚΑ και κρίνεται ως αμέσου διορθώσεως προκειμένου να μην τιμωρηθούν οι μητέρες του ιδιωτικού τομέα που ανέλαβαν εργασία πριν από το 1993 και τα επόμενα χρόνια συμπληρώνουν τον αναγκαίο χρόνο των 18 ετών και 4 μηνών.
Μελετούν για τις γυναίκες μετά το '93
Για τις γυναίκες που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 20ετία, σε αυτή την περίπτωση, στο 50ό και με τον ν. 3855 αυξήθηκε στο 55ο έτος, κρίνεται από την κυβέρνηση ότι υπάρχει χρόνος για μεταγενέστερη νομοθετική παρέμβαση αφού τα νέα αυξημένα όρια θα ισχύσουν από το 2013 και μετά. Οπως εξάλλου και με το πέναλτι πρόωρης εξόδου (από 4% για κάθε χρόνο έγινε 6% με τον νόμο Πετραλιά), μέτρο για το οποίο το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στις υπηρεσίες να προσκομίσουν στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα που έφερε στο Σύστημα.
2Καταργείται το πλαφόν 20% στις επικουρικές συντάξεις (επιβλήθηκε επίσης με τον νόμο Πετραλιά). Εις το εξής κάθε Ταμείο θα δίνει συντάξεις με βάση τις καταστατικές αρχές και έπειτα από αναλογιστική μελέτη ως προς τη βιωσιμότητα του Ταμείου και με την προϋπόθεση διασφάλισης των δικαιωμάτων και την επόμενης γενιάς (ήδη εργαζομένων).
Αυστηρές προϋποθέσεις για τους «ενοικιαζόμενους»
3Αλλάζει το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων (έμμεσος εργοδότης) και θα τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις για τον δανεισμό εργαζομένων (συγκεκριμένης ειδικότητας) από επιχείρηση σε επιχείρηση έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μισθωτών -τα οποία τώρα διαχέονται μεταξύ των παρένθετων εργοδοτών- και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορούν ευχερέστερα να ασκούν έλεγχο. Το καθεστώς «ενοικίασης» που ισχύει εδώ και μία δεκαετία (1998 - Μ. Παπαϊωάννου) προβλέπεται από κοινοτική οδηγία που δεν μπορεί να καταργηθεί.
4Οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα έχουν την πρόσθετη υποχρέωση σε συλλογική έκφραση έτσι ώστε να μετάσχουν ως σύμβουλοι προς την πολιτεία και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου ή να μετέχουν σε αντίστοιχες προτάσεις των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών για τη διευθέτηση εργασιακών και κοινωνικών προβλημάτων. Η κυβερνητική πρόβλεψη για την ενίσχυση του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν γίνεται μόνο με αφορμή την άρνηση των τραπεζών να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ, πρωτοστατούσης της Εθνικής όπου ο πρόεδρός της, και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Τ. Αράπογλου, ορίστηκε από την (προηγούμενη) κυβέρνηση, αλλά και γιατί πολλές άλλες εργοδοτικές ενώσεις αποφεύγουν τον διάλογο.
5Ανασυγκροτείται το Σώμα Επιθεώρησης και σε συνεργασία με το ΙΚΑ θα γίνονται κοινοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, ασφάλισης και τήρησης του εργατικού δικαίου.
Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος έθεσε ακόμη δύο προτεραιότητες.
520 ευρώ το επίδομα ανεργίας
6Τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού (520 ευρώ από 454 σήμερα) και
7Την απόδοση των συντάξεων εντός 3 μηνών μέχρι τα τέλη του 2010. Σήμερα ο χρόνος απόδοσης από ένα Ταμείο φτάνει τους 10 μήνες (ακόμη και στο Δημόσιο -Γενικό Λογιστήριο- ξεπερνά τους 8 μήνες), ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης φτάνει τους 22 μήνες.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: