Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο

"Η Ελλάδα είναι και πάλι ενεργή, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη δίπλα στην Κύπρο. Είμαι στο πλευρό σας, δίπλα στις επίμονες και άοκνες προσπάθειές σας και από εδώ και πέρα θα δουλέψουμε πολύ στενά μαζί και εδώ και στην Ευρώπη, για να πετύχουμε αυτό που επιθυμεί ο λαός της Κύπρου", είπε ο Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια λίγο πριν την έναρξη της κατ' ιδίαν συνάντησης τους στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

"Καλή επιτυχία στο έργο σας. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Είναι βάλσαμο για μένα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες να επανενωθεί η Κύπρος και να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, ενώ έχω και τη βεβαιότητα ότι η παλιά φιλία μας και η συνεργασία μας αποτελούν εγγύηση για τη συνεργασία μας από εδώ και πέρα", απάντησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί από το πρωί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο ως πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έφθασε στις 12 το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Δ. Χριστόφιας, ενώ επιθεώρησαν άγημα καταδρομέων της Εθνικής Φρουράς, το οποίο απέδωσε τιμές.

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στον αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου και Χριστόφια διεξήχθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ποιοι συμμετέχουν


Στην ελλαδική αντιπροσωπεία μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Βασίλης Παπαϊωάννου, η Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Τρύφων Παρασκευόπουλος και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Χρήστος Παναγόπουλος.

Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης παίρνει μέρος ο κ. Μάρκος Κυπριανού υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Στέφανος Στεφάνου Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Τίτος Χριστοφίδης υφυπουργός παρά τω προέδρω και πρέσβεις συνεργάτες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα

Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με το γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, και τον πρόεδρο του ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου. Το βράδυ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Παπανδρέου.

Την Τρίτη, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη, τη γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, τον πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκο Θεοδοσίου, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Αλέξη Γαλανό.

Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στην αρχιεπισκοπή με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'. Στις 11.30, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει ειδική συνεδρίαση της Βουλής και στη συνέχεια, θα μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου θα αναχωρήσει στις 12:30 με ειδική πτήση για την Αθήνα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: