Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤ’ ΕΠΙΦΑΣΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhS8F8tPkIDUapiNIZoxqtPu7jwYi6Wue7P0M1FqVda1isVLgk-pVMBkRSd-ww10TO8mc5pyWaFjsPaZxuzMPAE_xUJD5HuyHQmWFxX2YlKpIhMkOpvznjL2Hf6nWi9kuT5ytkBnlUBzA/s320/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B1+%CE%96%CE%AD%CF%81%CE%B2%CE%B1.jpgΑπό την Έλενα Ζέρβα

Η νέα κυβέρνηση από τα πρώτα της κιόλας βήματα δίνει το καλό παράδειγμα προχωρώντας στην καταγραφή των προβλημάτων και αναγκών και βάζοντας σταδιακά μια σειρά στη διαχείριση του κράτους, γεγονός που είναι προς όφελος όλων των πολιτών. Στοίχημα της νέας κυβέρνησης εκτός από τη σκληρή δουλειά είναι και η αλλαγή νοοτροπίας. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των κυβερνώντων και κατά συνέπεια των πολιτών δεν μπορεί να αλλάξει και η καθημερινότητά μας. Όπως φαίνεται καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μπουν σταδιακά όλα σε μια τάξη.

Αναμφισβήτητα όταν ο πολίτης διαπιστώνει καλή θέληση από τους κυβερνώντες δείχνει περισσότερη υπομονή και ανοχή αναμένοντας τα αποτελέσματα των δράσεων τους.

Οι κυβερνώντες συνεπώς επιβάλλεται να αποτελούν το λαμπρό παράδειγμα για τους πολίτες, ώστε να είναι σεβαστοί και να συμβάλλουν με τις πράξεις τους στην αλλαγή νοοτροπίας που απαιτείται.

Ήδη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου διαμορφώνει τη νέα δομή και λειτουργία του κράτους με καίριες αλλαγές σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, μετά τις θετικές αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, ο πρώτος άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται οι πρωτοβουλίες για την αλλαγή στο κράτος αφορά το εκλογικό σύστημα. Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της συμμετοχικότητας από την πλευρά των πολιτών στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και στην ίδια τη λειτουργία του κράτους. Ο τρίτος άξονας είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με στόχο την παγίωση της χρήσης νέων πληροφορικών συστημάτων και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των συναφών υπηρεσιών, με στόχο τον έλεγχο και την εξοικονόμηση πόρων. Ενώ ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία είναι η διαφάνεια, η οποία περνά από νέες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση η νέα κυβέρνηση θα εγκαθιδρύσει μεθόδους δημόσιας διαβούλευσης επί των νομοσχεδίων και κατάργηση της δυνατότητας υποβολής τροπολογιών μετά το πέρας της διαδικασίας στις αρμόδιες επιτροπές.

Είναι δεδομένο ότι όλοι κρινόμαστε από τις καθημερινές μας πράξεις και γι’ αυτό δεν πρέπει να μένουμε σε μικροπολιτικές και συμφεροντολογικές τακτικές, αλλά να βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων και όχι το εντυπωσιακό περιτύλιγμα.

Ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση οι καθημερινές αποφάσεις των διοικούντων καθορίζουν την αξιοπιστία τους στα μάτια των πολιτών. Ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία μιας δημοτικής αρχής είναι η υλοποίηση των λόγων της. Δεν γίνεται να μένει στα λόγια και να περιμένει από τους δημότες ανοχή όταν δεν βλέπουν να γίνονται έργα όσα τους υποσχέθηκαν.

Κραυγαλέο παράδειγμα ο βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου Γαλατσίου. Πλέον θα λειτουργήσει μόνο ως παιδικός σταθμός, όταν βρεθεί το προσωπικό, καθώς μέχρι τότε θα παραμένει κλειστός αφήνοντας δεκάδες μητέρες στο έλεος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών με σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Κούφιες υποσχέσεις. Αναντιστοιχία λόγων και έργων. Έλλειψη σχεδιασμού και προγράμματος. Έλλειψη σεβασμού στον πολίτη και κατ΄ επέκταση στο δημότη. Ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν στο Γαλάτσι τα λόγια μένουν λόγια και τα έργα μένουν στην καλύτερη περίπτωση μακέτες.

Λόγω λάθος χειρισμών το δημοτικό συμβούλιο αδυνατεί να παίξει το ρόλο του και να επιφέρει την τάξη και την ηρεμία. Αντιθέτως τα πνεύματα οξύνονται και λύσεις δεν βρίσκονται. Η τακτική «ήξεις-αφήξεις» στο θέμα της Αιγοσθενών που εφαρμόζεται από τους διοικούντες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σταθερές και ξεκάθαρες και αποφάσεις εξ αιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και προγραμματισμού για την υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων, στο Δήμο μας.

Χωρίς σχεδιασμό δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας δήμος. Χωρίς ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς βούληση για ουσιαστικές παρεμβάσεις, δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένας στόχος. Η νέα κυβέρνηση βάζει μπροστά τον πολίτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει πάντα μπροστά το δημότη.

Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε για να πάει η χώρα μπροστά. Αρκεί να πιστεύουμε όσα λέμε και να τα κάνουμε πράξη. Αρκεί να είμαστε πιστοί στις αξίες μας και όχι κατ’ επίφαση.

Αλλάζουμε νοοτροπία. Αλλάζουμε την καθημερινότητά μας. Αλλάζουμε πορεία για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον. Πρώτα ο πολίτης. Πρώτα εμείς.

Έλενα Ζέρβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: