Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Παζάρι με τις Βρυξέλλες

Την πρώτη "αναγνωριστική" συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο για την Οικονομία Χαοακίν Αλμουνια είχε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin.

Ο έλληνας υπουργός αναμένεται να παραθέσει τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που εκτιμούν το έλλειμμα για εφέτος πάνω από το 12% του ΑΕΠ και να ζητήσει έως και τετραετή παράταση για τη μείωσή του. Το επιτελείο Αλμούνια, όμως, αφήνει να "διαρρεύσει" ότι η πρόθεση είναι για 1+1 χρόνο παράταση. Η συνέχισή της θα εξαρτηθεί ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2010.

Είναι πάντως βέβαιο ότι η Κομισιόν θα επιμείνει στη λήψη μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, όπως ασφαλιστικό και εργασιακό, απορρίπτοντας τη λύση των εκτάκτων μέτρων.

Η Σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, πραγματοποιείται μετ' εμποδίων λόγω των κινητοποιήσεων των γαλακτοπαραγωγών στο Λουξεμβούργο. Υπολογίζεται ότι στις διαδηλώσεις συμμετέχουν 2.000 συνδικαλιστές. Έτσι, η υπουργική Σύνοδος δεν πραγματοποιείται στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αλλά σε πύργο στα προάστια της πόλης.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται δηλώσεις εκ μέρους του Επιτρόπου Αλμούνια αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού θα γίνουν είτε αργά το βράδυ της Δευτέρας, είτε το πρωί της Τρίτης.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία στο "ημερολόγιο" του υπουργού Οικονομικών είναι το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Είναι η ημερομηνία όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν για τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να διορθώσει τη χαοτική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: