Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Σύμπτωση απόψεων Παπανδρέου- Χριστόφια

Πλήρης σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε στις συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δηλώσεις Παπανδρέου


Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο αμέσως μετά την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης συμβολίζει την προτεραιότητα που έχει το Κυπριακό στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι όπως εργαστήκαμε σκληρά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και είμαστε περήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτό, έτσι και τώρα θα εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση και άλλων θεμάτων.

Επανέλαβε τη θέση του ότι δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα γίνει μέλος της ΕΕ, υπό την προϋποθεση ότι πρέπει να πληροί όλες τις υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη μελών.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το Δεκέμβριο στο σημαντικό Συμβούλιο Κορυφής η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και αυστηρά. Και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν στον τουρκικό λαό, λέγοντας πως θα είμαι ειλικρινής μιλώντας για τα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν επιτρέπονται κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της ΕΕ και μάλιστα στρατεύματα υποψήφιας προς ένταξη χώρας και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς το Κυπριακό είναι και διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Δηλώσεις Χριστόφια


Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και τις καλύτερες ευχές του στον Γ. Παπανδρέου για την αναλήψη των καθηκόντων του και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμά μας στον αγώνα που διεξάγουμε για την επίλυση του Κυπριακού και η αγαστή συνεργασία και η συνεχής επαφή είναι επιβεβλημένη και η κοινή δράση αναγκαία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι στη συζήτησή του με τον κ. Παπανδρέου "επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνο-κυπριακής κοινότητας".

Επέκρινε την Τουρκία ότι παρά τις λεκτικές αναφορές της ηγεσίας της ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

"Δίπλα στην Κύπρο ενεργά"


Ο κ. Παπανδρέου υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Νωρίς το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες απαγχόνισαν Κύπριους αγωνιστές στην περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και κατέθεσε στεφάνι, ενώ στεφάνι κατέθεσε και στον Τύμβο των Μακεδονίτισας εις μνήμην των Ελλήνων καταδρομέων που έπεσαν, το 1974, καθώς μετέβαιναν στην Κύπρο προκειμένου να συνδράμουν στην αποφασιστική άμυνα της Μεγαλονήσου έναντι του Τούρκου εισβολέα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: