Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ντεμπούτο σε Eurogroup και Ecofin

Στη σημερινή του συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, ο υπουργό Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα κάνει λόγο για έκτακτες συνθήκες και θα παραθέσει τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που θα εκτιμούν το έλλειμμα για φέτος πάνω από το 12% του ΑΕΠ.

«Δεν προσερχόμαστε ως απολογητές, ούτε πάμε να ζητήσουμε απλώς μία παράταση, αλλά να εκθέσουμε το δικό μας σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη, το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών και τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας», είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή.


Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ύφεση 1,5% και εκτόξευση του χρέους. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να δώσει λεπτομερή κατάλογο μέτρων.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η Αθήνα επιθυμεί 1+2 χρόνια παράταση ώστε να μειώσει το έλλειμμα στο 3%, ενώ ο κ. Παπακωσταντίνου από το βήμα της Βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον χρόνο, ίσως και 3 + 1 χρόνια. Θέλει, παράλληλα, τη θετική αντιμετώπιση των Βρυξελλών, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε «επίθεση» από τις αγορές ομολόγων που θα ανέβαζαν το κόστος δανεισμού.

Το επιτελείο Αλμούνια, όμως, αφήνει να «διαρρεύσει» ότι η πρόθεση είναι για 1+1 χρόνο παράταση. Η συνέχισή της θα εξαρτηθεί ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2010.

Η επόμενη σημείωση του υπουργού Οικονομικών στο ημερολόγιό του γράφει Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Είναι η ημερομηνία όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν για τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να διορθώσει τη χαοτική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: