Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Αρθρο για τον Γ. Παπανδρέου δημοσιεύει η εφημερίδα "Le Τemps"

Θετικό άρθρο για το "μεταρρυθμιστή" πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησής του δημοσιεύει η ελβετική εφημερίδα "Le Τemps".

H Αγγελική Κουρούνη, από την Αθήνα γράφει ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός με τις πρωτοβουλίες του όχι μόνον έδωσε τον τόνο της νέας κυβέρνησης αλλά και ελπίδα στους Έλληνες. "Δεν του είχα εμπιστοσύνη πριν τις εκλογές, δηλώνει ο κοινωνιολόγος Θάνος Ντόκος, αλλά η επιλογή των προσώπων και των προτεραιοτήτων, η αναδιοργάνωση των υπουργείων εκπλήσσει με την καλή έννοια ".

Μολονότι δεν πιστεύει ότι σε 100 ημέρες η χώρα θα ανασυνταχθεί, όπως υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Ντόκος εκτιμά ότι "εάν διατηρήσει αυτό το ρυθμό και συνεχίσει να καταπιάνεται με τα πραγματικά προβλήματα που υποσκάπτουν τη χώρα, θα είναι πραγματικά ένα καλό σημάδι. "

Μερικά καλά "σημάδια", που επισημαίνει η δημοσιογράφος από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι ότι: τα δύο τρίτα των νέων υπουργών είναι κάτω των 40 ετών και το ένα τέταρτο είναι γυναίκες που για πρώτη φορά καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά, όπως η ενέργεια, η οικονομία, η γεωργία, η εκπαίδευση και η υγεία.

Άλλαξε επίσης το όνομα αρκετών υπουργείων εκπέμποντας ισχυρούς συμβολισμούς, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συμμετείχε με εκτενή ομιλία και ο Συνήγορος του Πολίτη, που αποτύπωσε σημείο προς σημείο, υπουργείο προς υπουργείο, τις δυσλειτουργίες του κράτους και την έκταση της διαφθοράς, γεγονός που δεν είχε ξαναγίνει.

Ήδη από την επομένη, το υπουργείο Εσωτερικών, που τώρα ονομάζεται "Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ", έκανε γνωστό ότι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να αποστείλουν τα βιογραφικά τους μόνο μέσω του διαδικτύου, πράγμα που ισχύει και για 3.000 υποψήφιους επαγγελματίες οπλίτες.

Περικοπές εξαγγέλλονται παντού, όπως με τα κρατικά αυτοκίνητα. Αλλά αν ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρεται στο άρθρο, μπόρεσε με τα εντυπωσιακά αυτά μέτρα να πείσει τους συμπολίτες του ότι κάτι κινείται επιτέλους στη χώρα, χρειάζεται περισσότερα προκειμένου να υπερνικήσει την καχυποψία των Βρυξελλών για το μεγάλο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Προστίθεται ακόμη ότι, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, η ΕΕ επέβαλε στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο μια διαδικασία αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εδώ και χρόνια η χώρα είχε ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 4% και έτυχε της οικονομικής στήριξης της ΕΕ. Αλλά, χτυπημένη από την κρίση, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς οι δύο κύριες πηγές της, ο τουρισμός και η ναυτιλία, έχουν πληγεί.

Η κυβέρνηση ζητά σήμερα μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της. Για τα διαρθρωτικά μέτρα που υπόσχεται, κλειδί είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με τους πολίτες. " Σε 100 ημέρες θα τα έχουμε καταφέρει ", βεβαιώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας "Le Τemps".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: