Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό

Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και ο περιορισμός της σπατάλης στον τομέα της υγείας θα είναι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο Ασφαλιστικό, δήλωσαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επαναφορά της λίστας των φαρμάκων στα ταμεία. Ως προς το ζήτημα αλλαγών στο νόμο Πετραλιά, κυρίως ως προς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών αλλά και τη μείωση των συντάξεων που προκύπτει μέσα από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά και χρονοδιαγράμματα μόνο όταν θα είναι βέβαιος ότι αυτά θα τηρηθούν.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα συγκροτηθούν άμεσα δύο επιτροπές που θα οργανώνουν τον κοινωνικό διάλογο στα θέματα αφενός της άμεσης καταβολής των συντάξεων (προβλέπεται ότι θα έχει καταλήξει ως το Δεκέμβριο του 2009), αφετέρου στα θέματα αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Ως προς τις αλλαγές στα εργασιακά ο κ. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των εγγυητικών παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας δηλώνοντας και πάλι ότι τα stage θα περιοριστούν στον ιδιωτικό τομέα αλλά επίσης θα περιοριστούν στο ρόλο της μαθητείας δηλαδή στη διευκόλυνση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τους νέους εργαζόμενους.

Για το θέμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου θα έχει συνάντηση αύριο με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ ώστε να αποκτήσει σαφέστερη γνώμη για τη διάσταση του προβλήματος και κατά συνέπεια για τις διαστάσεις των όποιων παρεμβάσεων. Πάντως ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι αλλαγές στα θέματα των stage (πχ μοριοδότηση δικαιούχων) προϋποθέτουν πρώτον την πληρέστερη ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου αλλά επίσης τη συνολική γνώμη της κυβέρνησης κάτι που σημαίνει ότι λόγω στις αλλαγές στο καθεστώς των stage θα έχει τουλάχιστον και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε και πάλι στα ελλείμματα των ταμείων επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων στα μεγάλα ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ. Το τελευταίο διάστημα υπογράμμισε, η είσπραξη των εσόδων έχει αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2008.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: