Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Αυξάνεται στο 11% η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες


Αυξάνεται στο 11% η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες

Του Βαγγέλη Ανδρουλιδάκη

Ιδιαίτερα αποφασιστική εμφανίστηκε η νέα Υπουργός Ανγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή στις προγραμματικές δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Βουλή.

Η νέα υπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις της αναφερόμενη στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αγρότες καθώς επίσης και στην φθίνουσα πορεία που έχει πάρει ο αγροτικός κλάδος.

Στη συνέχεια η κα. Μπατζελή κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για κακοδιαχείρηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων καθώς, όπως δηλώνει, «δεν υποστήριξαν τη δημιουργία υποδομών, δομών και θεσμών για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και ποιοτικής γεωργίας».

Πρόσθεσε δε πως το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί σε συνάρτηση με τις εξαιρετικά περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η στήριξη της οποίας θα συνεχιστεί και μετά το 2013, αλλά με πλέον στοχευμένο τρόπο.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η διαμόρφωση νέων σχέσεων μεταξύ κράτους και αγρότη, πράγμα το οποίο η νέα υπουργός τονίζει από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου.

Η Υπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα στο πλαίσιο ενός πακέτου πολλαπλών παρεμβάσεων που θα εξελιχθούν σταδιακά ξεκινώντας από τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος προχωρώντας σε:

  • Αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου
  • Στήριξη των αγροτών με χαμηλά εισοδήματα με την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης

Η κα. Μπατζελή αναφέρθηκε και στις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση του αγρότη.

Συγκεκριμένα μίλησε για αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 € για τον ένα και στα 950 € για το ζευγάρι αγροτών, άμεση αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ ήδη από 1η Οκτωβρίου 2009 καθώς και αναπροσαρμογή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος ΟΓΑ στα πλαίσια της γενικότερης μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών ταμείων.

Κλείνοντας, η κα. Μπατζελή τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος» και πως είναι πλέον ανάγκη να γίνουν τομές στον κλάδο. Χαρακτήρισε μάλιστα ως εθνικό στοίχημα το να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της υπαίθρου, της περιφέρεια
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: