Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

«Βολές» Ράσμουσεν κατά Μόσχας Κίεβο και ΝΑΤΟ συμφωνούν για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία


Κίεβο και ΝΑΤΟ συμφωνούν για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία
Ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κίεβο, Ουκρανία
Με δημόσιες τοποθετήσεις τους την Παρασκευή, τόσο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, όσο και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Ράσμουσεν εξαπέλυσε βολές κατά της Μόσχας, κατηγορώντας την για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Παρά τις κούφιες αρνήσεις της Μόσχας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν παρανόμως περάσει τα σύνορα στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια, αλλά για τμήμα ενός επικίνδυνου μοτίβου που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία από κυρίαρχη χώρα».

Ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι θα σεβαστεί πλήρως όποια απόφαση λάβει το ουκρανικό κοινοβούλιο σχετικά με ενδεχόμενο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Λίγο νωρίτερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του Κιέβου να επανεκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την ρωσική επιθετικότητα. Λίγα 24ωρα νωρίτερα το Κίεβο είχε τονίζει ότι «χρειάζεται βοήθεια».

«Η κυβέρνηση θα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το (σημερινό διεθνές) νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στη διάρκεια συνεδρίασης του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία αναμένει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής του NATO η οποία θα γίνει την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ.

Την ίδια ώρα, ο ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά και ζήτησε να γίνουν πιο σκληρές οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Η θέση μου στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στόχο την υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπασέσκου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ρωσία, «που εκπαιδεύει, τροφοδοτεί και δημιουργεί» την κρίση στην Ουκρανία, «εφευρίσκει τα πάντα για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα αυτή».

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο—κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας.

Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: