Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Άλλο συναίνεση, άλλο «γενική συνενοχή»

Η ΝΔ ξεκαθαρίζει τη στάση της


http://img.protothema.gr/9C8018BFF2293BD8B4ED6B15C81E7685.jpg

Την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπερψήφιζε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας συνειρμούς για συναίνεση και σε άλλα πεδία, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης συνέχιζε το σερί των επιθέσεών του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αυτήν τη φορά για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Για να μεταστρέψει την στάση της στο θέμα του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η ΝΔ, χρειάστηκε να τηλεφωνήσει στον κ. Αντώνη Σαμαρά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας δίπλα του την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, σε μία ύστατη προσπάθεια.

Ο κ. Σαμαράς έβαλε νερό στο κρασί του και δέχθηκε συμβιβαστική λύση στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων. Η κυβέρνηση δέχθηκε τον όρο του κ. Σαμαρά να εκλέγονται οι πρυτάνεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η ΝΔ συμφώνησε να προτείνονται τα πρόσωπα από το Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση δέχθηκε και τον όρο να καταργηθεί εντελώς το άσυλο. Είχε προηγηθεί και συνομιλία της κυρίας Διαμαντοπούλου με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος όμως είναι εξ ορισμού υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση Παπανδρέου και, όπως λένε οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν χρειάστηκε και πολλά για να πεισθεί.

Ενόσω όμως ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και πριν προκύψει ο συμβιβασμός, ένας άλλος βουλευτής, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής είχε πει ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση και το κόμμα του θα έπρεπε να το ψηφίσει επί της αρχής ούτως ή άλλως.

Στο θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΝΔ, σαν δεξιό συστημικό κόμμα, δεν είχε επί της ουσίας πρόβλημα στο να υπερψηφίσει ένα συντηρητικό στον πυρήνα του νομοσχέδιο. Η επιφύλαξη για τον τρόπο ανάδειξης των πρυτάνεων οφειλόταν στις σχέσεις που έχει το κόμμα με το πανεπιστημιακό προσωπικό.

Με τον ελιγμό της τελευταίας στιγμής, ο κ. Σαμαράς αφενός εμφανίστηκε ότι δεν έχει ταμπού να προσφέρει συναίνεση, ενώ πιστώθηκε και έναντι των πρυτάνεων τη συμβιβαστική λύση. Στέλεχος της ΝΔ έλεγε: «Συναίνεση φυσικά και μπορεί να υπάρξει σε επιμέρους θέματα. Για παράδειγμα, εμείς εδώ και δύο χρόνια υποστηρίζουμε την ίδρυση υπουργείου Ναυτιλίας. Τώρα που η κυβέρνηση το σχεδιάζει, ποιος συναινεί με ποιόν;».

Εξηγούσε όμως ότι άλλο η κατά περίπτωση συναίνεση σε ό,τι μπορεί να είναι ωφέλιμο και άλλο η συνενοχή που ζητά η κυβέρνηση για την καταστροφική οικονομική της πολιτική. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του κ. Μιχελάκη, στην οποία αναφέρει: «Μας φαίνεται αδιανόητο ο καθηγητής της Νομικής, κ. Βενιζέλος, να μην γνωρίζει ότι είναι παράνομο να “τιμωρεί” τον Έλληνα πολίτη, βάζοντας τον να πληρώνει ΦΠΑ 23%, στον τουριστικό τομέα, ενώ όσοι κλείνουν το ίδιο πακέτο από το εξωτερικό, να απολαμβάνουν ΦΠΑ 10 μονάδες μικρότερο, δηλαδή 13%. Και η αρχή, μάλιστα, της ίσης μεταχείρισης είναι θεμελιώδης για τον ΦΠΑ. Τραγικά λάθη, που φανερώνουν το μέγεθος της προχειρότητας, αλλά και της επιπολαιότητας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων της κυβέρνησης».

Συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ έλεγε: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρότασή μας για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας, θα καθίσουμε να συζητήσουμε για το ύψος του. Επίσης, συζητούμε για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που είναι και η πρότασή μας και θα κάνει πιο ανταγωνιστικό τον ελληνικό τουρισμό. Αν επιμείνει όμως στην αδιέξοδη φορολογική της πολιτική, μην περιμένει από εμάς καμία συναίνεση».

Το γενικότερο θέμα της συναίνεσης πάντως εξακολουθεί να απασχολεί τη ΝΔ. Βουλευτές όπως οι κ.κ. Σπηλιωτόπουλος και Μητσοτάκης ανήκουν στην ευάριθμη ομάδα των βουλευτών της ΝΔ που είναι υπέρ της συναινετικής γραμμής με την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του μνημονίου, προκαλώντας συχνά-πυκνά πονοκεφάλους στην ηγεσία του κόμματος.

Στην ίδια κατηγορία, αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, χωρίς να συνιστούν ομάδα, εντάσσονται και βουλευτές όπως οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Σωτήρης Χατζηγάκης, ενίοτε δε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι συναινετικές παραινέσεις τους συνιστούν μεν ενόχληση, αλλά ελάχιστα επηρεάζουν την κυρίαρχη γραμμή του κόμματος.

Στέλεχος περί τον κ. Σαμαρά αναφέρει επ' αυτού: «Οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν απαντούν στο ερώτημα τι απέδωσε η πολιτική του μνημονίου, στην οποία από την αρχή ήθελαν να συνταχθούν, ούτε ποια θα ήταν η θέση της ΝΔ, αν εθεωρείτο συνυπεύθυνη στην κατάσταση που επικρατεί τώρα».

Η θέση της ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση έχει φθάσει σε σημείο να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση στην οποία συνέβαλε με τα λάθη της και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα της προσφέρει χείρα βοηθείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: