Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Αναζητούν το στίγμα της ομιλίας Σαμαρά στην ΔΕΘ


newpost.gr
Αναζητούν το στίγμα της ομιλίας Σαμαρά στην ΔΕΘ
Σε αναζήτηση γραμμής εν όψει της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην ΝΔ, επιχειρώντας ουσιαστικά να προβλέψουν –στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό- τις πολιτικές εξελίξεις εντός και, κυρίως, εκτός συνόρων και να προσδιορίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Πρόεδρος της ΝΔ.


Στην Συγγρού, τα τελευταία 24ωρα έχουν ενταθεί οι συσκέψεις ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο θα βασιστεί η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ. Ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός είναι έωλος, δεδομένου αφ’ ενός ότι οι θέσεις Σαμαρά θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα όσα θα έχει πει ο Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη εβδομάδα και αφ’ ετέρου από το γεγονός ότι την εβδομάδα ανάμεσα στις εμφανίσεις των δύο αρχηγών μεσολαβεί η προγραμματισμένη εκταμίευση της 6ης δόσης.

Στην κατεύθυση αυτή, στην Συγγρού πιθανολογούν ο Πρόεδρος της ΝΔ να επιχειρήσει να καταστήσει σαφές τι σημαίνει για την ΝΔ η λέξη «ανάπτυξη» προσδιορίζοντας με ακρίβεια τις πολιτικές που σχεδιάζει να δρομολογήσει, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο αυτό.
Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε πρώτη φάση, οι αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου το ελληνικό περιβάλλον να γίνει επενδυτικά φιλόξενο, αφορούν στα πεδία του φορολογικού, του χωροταξικού και των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Α. Σαμαράς να αναπτύξει και σειρά άλλων θεμάτων όπως η καθετοποίηση της μεταποιητικής διαδικασίας, η ενεργειακή πολιτική, η αξιοποίηση πηγών φυσικού πλούτου της χώρας κ.α.

Όλα αυτά βέβαια, πάντοτε υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση θα αντέξει στις επαπειλούμενες κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται να ξεκινήσουν αρχής γενομένης το Φθινόπωρο, κυρίως όμως εάν θα καταφέρει να διαχειριστεί τις διαμορφούμενες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές σκηνικό. Επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Γ. Παπανδρέου να εμφανίσει αδυναμία διαχείρισης και των εσωτερικών ισορροπιών στο κόμμα του, την ώρα μάλιστα που σε πολιτικά αδρανή χρόνο, οι παραινέσεις ή έστω οι έμμεσες συστάσεις από στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, πληθαίνουν.

Συνεργάτης από το στενό περιβάλλον του Προέδρου της ΝΔ επισήμανε στο Newpost.gr ότι «αν προσπεράσουμε το σκόπελο των διεθνών εξελίξεων, η κρίσιμη συνιστώσα που θα καθορίσει και τη στάση Σαμαρά, θα είναι το περιέχομενο της ομιλίας Παπανδρέου» τονίζοντας με νόημα ότι «ήδη η κυβέρνηση έχει ή διατυπώνει πρόθεση να αρχίσει τις «εκπτώσεις» σε διάφορα θέματα: στα φορολογικά, στο ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ.». Το ίδιο στέλεχος πάντως ξεκαθαρίζει ότι οι βαλίτσες του κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να συμπεριλάβουν εξαγγελίες κοινωνικού περιεχομένου, πέραν μόνον των όσων έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από το «Ζάππειο ΙΙ» για αποκατάσταση των συντάξων των 700 ευρώ και των πολυτεκνικών επιδομάτων. «Δικός μας στόχος δεν είναι να χαϊδέψουμε αυτιά. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να αποκαταστήσουμε την ελπίδα στους πολίτες πείθοντάς τους ότι η εναλλακτική πρόταση που έχουμε καταθέσει είναι εφαρμόσιμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: