«Δεν άφησαν τίποτα όρθιο»
- Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λεηλατήθηκε από αγνώστους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τρίπολη, Λιβύη
Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης της Λιβύης λεηλάτησαν άγνωστοι τις τελευταίες ημέρες. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική.
Την είδηση μετέφερε στον Μητροπολίτη Τριπόλεως, κ. Θεοφύλακτο, ο οποίος βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Αναστασίου.
«Πονάει η καρδιά μου για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, μία όμορφη χώρα που καταστράφηκε, μα πιο πολύ για το λαό της, που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μητροπολίτης Τριπόλεως, που εγκαταστάθηκε στη Λιβύη το 1991.
Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του είπε πως «δεν άφησαν τίποτα όρθιο».
«Έκλεψαν τη λειψανοθήκη του προστάτη Αγίου μας, που είχα φέρει από το Άγιο Όρος, παλιά ευαγγέλια, δισκοπότηρα, εξαπτέρυγα, θυμιατά, ένα από τα οποία μας είχε χαρίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Αυτοί που τα έκλεψαν επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της κοινότητας και του ζήτησαν χρήματα, για να μας τα επιστρέψουν. Έχει καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, ποιος θα ασχοληθεί μαζί μας» διερωτήθηκε.
«Η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι έκρυθμη και ουδείς γνωρίζει πως θα τελειώσουν όλα. Το τι έφταιξε άλλοι είναι αρμόδιοι να το κρίνουν» δήλωσε.
«Ζούμε τη δική μας Ανάσταση»
«Μετά από σαράντα δύο χρόνια σκλαβιάς ήρθε η σειρά να γιορτάσουμε τη δική μας "Ανάσταση". Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Τώρα μιλάμε ελευθέρα», δήλωσε από την πλευρά του ο 67χρονος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τριπόλεως, Δημήτρης Αναστασίου.
Και συνεχίζει, λέγοντας: «Ήμασταν πάντα υπό έλεγχο, σε αυστηρό καθεστώς αστυνόμευσης. Ειδικά όσοι είχαμε ξένη υπηκοότητα, δεν τολμούσαμε να μιλήσαμε, γιατί δεν θα βλέπαμε ποτέ ξανά τον ήλιο. Όπως συνέβη με τόσους και τόσους. Για παράδειγμα έναν φίλο γιατρό από τη Βουλγαρία τον συνέβαλαν οι αρχές, στην αρχή των γεγονότων, γιατί είχε τραβήξει φωτογραφίες, που τις κυκλοφόρησε. Τον κλείσανε μέσα και η εγκυμονούσα σύζυγός του δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί του. Τους αφαίρεσαν τα διαβατήρια, ευτυχώς, όμως, κατάφεραν να διαφύγουν μέσω Τυνησίας».
Στην Τρίπολη της Λιβύης, από τις περίπου 20 οικογένειες Ελλήνων, έχουν απομείνει περίπου 12 άτομα.
«Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε αποκλειστεί στα σπίτια μας. Τρεις μέρες δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, είχαμε διακοπές νερού, δύσκολη ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία. Ευτυχώς, σήμερα έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μετά από έξι μήνες. Ακούμε τις μάχες που μαίνονται γύρω μας και προσευχόμαστε να τελειώσουν σύντομα όλα και να ζήσουμε σε ένα ελεύθερο καθεστώς».
Ο κ. Αναστασίου δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Λιβύη, όπου έζησαν ο παππούς του -από το 1895- και ο πατέρας του.
«Δεν έφυγα στα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, θα φύγω τώρα; Πρέπει να προστατεύσουμε τα κτήρια της Κοινότητας, την εκκλησία μας, τον Άγιο Γεώργιο, που [...] λεηλάτησαν άγνωστοι», λέει ο κ. Αναστασίου.
«Επί Καντάφι, πάντως, η εκκλησία μας λειτουργούσε ελευθέρα και επιτρεπόταν η περιφορά του Επιταφίου» πρόσθεσε.
Με τους Έλληνες ομογενείς στη Βεγγάζη η επικοινωνία έχει διακοπεί. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απομείνει τρεις-τέσσερεις Έλληνες, μαζί με τον πρόεδρο της εκεί κοινότητας, Μανδαλιό Κανάκη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου