Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Κατεβάζει τους τόνους περί αυτοδυναμίας η ΝΔ


newpost.gr
Κατεβάζει τους τόνους περί αυτοδυναμίας η ΝΔ
Σενάρια επαναπροσδιορισμού της κομματικής στάσης απέναντι στο ενδεχόμενο εκλογών και μη αυτοδυναμίας επεργάζονται στη Συγγρού, φιλτράροντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν τις τάσεις της κοινής γνώμης όμως αυτές καταγράφονται από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών.

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά επικρατεί ακόμη –και διατυπώνεται εμφατικά και χωρίς περιστροφές- η άποψη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει καθαρή νίκη στην ΝΔ καθώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και διαπιστώνει την ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής χωρίς τα φάλτσα της κομματικής πολυφωνίας.

Ωστόσο, με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων να μη δικαιώνουν τις προσδοκίες των στενών συνεργατών του Α. Σαμαρά, παρασκηνιακά εξετάζεται το ενδεχόμενο διαχείρισης μιας διαμορετικής κατάστασης που μπορεί να προκύψει τελικώς από την κάλπη. Στην ίδια λογική κινούνται και οι τοποθετήσεις «γαλάζιων» στελεχών απέναντι στη σαφή θέση Σαμαρά –από την ΔΕΘ- περί επαναληπτικών εκλογών στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν αφορούν στην αβεβαιότητα που προκαλεί αυτή η θέση στην κοινωνία περί επαναλαμβανόμενης ταλαιπωρίας στην οποία προτίθεται να υποβάλλει η ΝΔ τους πολίτες σε περίπτωση που η εντολή δεν είναι καθαρή προς κάποιο κόμμα από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Γι’ αυτό άλλωστε, και όσα στελέχη της ΝΔ επιλέγουν να απευθυνθούν στους πολίτες μέσω δημοσίου βήματος, όταν ερωτώνται σχετικά, κρατούν χαμηλούς τόνους αναφορικά με το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας.

Στην πραγματικότητα, ήδη από πολύ νωρίς και σε ανύποπτο χρόνο, από την εποχή ακόμη που η κυβέρνηση πανηγύριζε για την καταβολή των δόσεων και η αξιωματική αντιπολίτευση περιοριζόταν απλώς να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναποτελεσματικότητα του σχεδίου που ακολουθείτο, σε συσκέψεις πίσω από κλειστές πόρτες στον γ’ όροφο της Συγγρού εξεταζόταν το ενδεχόμενο μιας –ιδιότυπης- συγκυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μεταξύ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά είχε συζητηθεί ακροθιγώς η πιθανότητα ο Πρόεδρος της ΝΔ, ως Πρωθυπουργός, να βάλει «στο παιχνίδι» την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σε προσπάθεια εθνικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Προφανώς, ακολουθώντας μια τακτική πολύ διαφορετική από εκείνη που επέλεξε να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου, μόλις ανέλαβε τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, αδρανοποιώντας επί έξι μήνες τους μηχανισμούς της δημοσίας διοίκησης και οδηγώντας την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης και το Μνημόνιο.

Η πρόθεση αυτή δεν αποκλείεται να επανέλθει στο τραπέζι, στην περίπτωση που το μήνυμα της κοινωνίας μέσω της κάλπης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και στην Συγγρού κρίνουν ότι είναι προτιμότερο να δοκιμαστεί διαχείριση της κατάστασης εντός ενός πλαισίου με χαρακτηριστικά συγκυβέρνησης. Ωστόσο, με τα παρόντα δεδομένα εκτιμάται ότι ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, αφ’ ενός θα απαξιώσει τις επαναλαμβανόμενα διακηρυγμένες θέσεις Παπανδρέου αναφορικά με το θέμα και αφ’ ετέρου θα πρόκαλέσει έντονη πόλωση του πολιτικού κλίματος, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: