Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

«Φρένο» στα σενάρια περαιτέρω ενίσχυσης του ΕFSF

Περνάει σε δεύτερο πλάνο ο υπάρχων μηχανισμός στήριξης;


http://img.protothema.gr/45274EC0A18D8DCC8367ECD1E5B50BFF.jpg

Εν μέσω της ξαφνικής αλλαγής στάσης της Γερμανίας ως προς το θέμα της κοινοτικής ενίσχυσης των προβληματικών κρατών και των συνεχών πιέσεων της διεθνούς οικονομικής, πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας για άμεση ενίσχυση των κονδυλίων που «δεσμεύει» η Ευρωζώνη για πιθανή στήριξη των μελών της, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, χερ Κλάους Ρέγκλινγκ, φαίνεται να οδεύει σε εντελώς διαφορετική τροχιά, βάζοντας «φρένο» στα σενάρια και ζητώντας να πάψουν οι πανταχόθεν «συστάσεις» για αύξηση του δανεισμού του EFSF, ακόμα και μέσω της ΕΚΤ!

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον, στα πλαίσια της Συνόδου του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του υπάρχοντος, προσωρινού μηχανισμού στήριξης των ασθενέστερων ευρωπαϊκών κρατών, τόνισε πως δεν υφίσταται θέμα ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ταμείου.

Εντύπωση προκαλεί η επιχειρηματολογία του κυρίου Ρέγκλινγκ, ο οποίος «υπενθύμισε» πως το Ταμείο είναι στην ουσία ένας «λογαριασμός» εθνικών πόρων, ένα ταμείο που διαχειρίζεται χρήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συνεπώς ΔΕΝ μπορεί να δανειοδοτηθεί, καθώς, σύμφωνα με τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις απευθείας.

Παράλληλα, τόνισε πως και επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να μεγιστοποιηθούν τώρα τα κεφάλαια του Ταμείου, καθώς έως τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ένα μικρό μέρος των πόρων του.

Στην ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης του EFSF εφόσον «αφαιρεθούν» τα κεφάλαια που θα συνεισφέρει το EFSF στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ, ο κύριος Ρέγκλινγκ τόνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση «θα βρεθεί τρόπος -εάν χρειαστεί- να μεγιστοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου».

Εφόσον χρειαστεί, καθώς μπορεί στο ενδιάμεσο να έχει μπει σε ισχύ ο «διάδοχος μηχανισμός» του ESM...

Δεν υπάρχουν σχόλια: