Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Μέσα στο προσεχές τρίμηνο η διάθεση του 23,1% του ΟΛΠ

Στόχος η αποφυγή εφεδρείας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ.Ανωμερίτης
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ.Ανωμερίτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Πειραιάς
Εντός του προσεχούς τριμήνου θα διατεθεί το 23,1% του ΟΛΠ διά του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όπως ανέφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ο Γ.Ανωμερίτης, ενημερώνοντάς τους για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τον ΟΛΠ και προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης πως στόχος του είναι ο ΟΛΠ να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, σημειώνοντας πως «ως γνωστόν, εξαιρείται από το μέτρο ως εισηγμένη στο ΧΑΑ ανώνυμη εταιρεία».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ανέφερε στο ΔΣ πως εντός του προσεχούς τριμήνου θα πρέπει να διατεθεί ποσοστό 23,1% του μετοχικού κεφαλαίου, με σχετικές διαδικασίας, που θα κινηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο, λέγοντας πως «το θέμα αυτό δεν αφορά την εσωτερική λειτουργία του ΟΛΠ προς το παρόν».

Όσον αφορά δε την εφεδρεία, ο Γ.Ανωμερίτης σημείωσε πως «ο ΟΛΠ ως γνωστόν είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και εξαιρείται από την εργασιακή εφεδρεία», λέγοντας επίσης πως θα επιδιωχθεί αύξηση της παραγωγικότητας ορισμένων τομέων, ώστε να μη χρειασθεί ο ΟΛΠ να απολύσει ή να θέσει σε εφεδρεία μέρος του προσωπικού του.

Τόνισε δε, ότι τα δύο τελευταία χρόνια αποχώρησαν από τον οργανισμό 280 άτομα, ενώ το ποσοστό των αμοιβών επί των συνολικών εσόδων μειώθηκε κατά 50,3% από 71,% που ήταν πριν από λίγα χρόνια και πρόσθεσε ότι στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν και οι αμοιβές υπερωριών και αργιών κατά 30% έναντι του 2010, καθώς και οι συνολικές αμοιβές κατά 20,3%.

Ο Οργανισμός, συνέχισε, «δεν μπορεί μέσα σε μια γενικευμένη οικονομική κρίση να μην ακολουθήσει μέσα από συναινετικές διαδικασίες οδούς αναδιάρθρωσης των εργασιακών της θεμάτων».

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της -μετά τη «λίστα» των 151 οργανισμών που θα ενταχθούν στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας- έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει τη διάλυση των λιμανιών και τον αφανισμό των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους 151 φορείς που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, στους οργανισμούς που εντάσσονται στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, συμπεριλαμβάνονται οι Οργανισμοί Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Η ΟΜΥΛΕ υποστηρίζει ότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ότι τα λιμάνια που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξυπηρετούνται από τον υπερβάλλοντα ζήλο των εργαζομένων. Τονίζει επιπλέον ότι, οι υπερωρίες έχουν περιοριστεί στο 10% της τακτικής μισθοδοσίας.

Ο Γ.Ανωμερίτης αναμένεται την Τρίτη να συναντηθεί με την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: