Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της αυριανής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή επί της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η κατάσταση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά την...
ανακοίνωση των νέων επώδυνων μέτρων είναι εκρηκτική, ενώ νέα δεδομένα δημιουργεί η ανοιχτή επιστολή δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό, οι οποίοι θέτουν ακόμη και θέμα απομάκρυνσης υπουργών που έχουν προσωπικές στρατηγικές. Την ίδια ώρα αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί και η συνεχιζόμενη κόντρα του Δ. Ρέππα με το Γ. Ραγκούση, που αυτή τη φορά είχε ως αιτία τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση του νέου μισθολόγιου και εξελίχθηκε σε «πόλεμο» διαρροών και ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρων.
Συναντήσεις
Ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία, για την κρίσιμη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, συνεχίζει και σήμερα τις συναντήσεις με βουλευτές του κόμματος, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες διαρροών ή παραιτήσεων.
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η παρατήρηση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μεταφέροντας το κλίμα προβληματισμού που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο όχι μόνο για την αυριανή ψηφοφορία, αλλά και για όσες θα ακολουθήσουν μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 στα τέλη Οκτωβρίου, σημείωνε με νόημα ότι «η αυριανή ψηφοφορία είναι το κρισιμότερο κρας τεστ για την κυβέρνηση μέχρι τώρα. Αν πάει όμως καλά μπορεί να γίνει 'οδηγός' για τις επόμενες ψηφοφορίες».
Θέμα συζήτησης τόσο στα υπουργικά γραφεία όσο και στους κόλπους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί η ανοιχτή επιστολή του βουλευτή Οδ. Βουδούρη (Μεσσηνίας) και Θ. Οικονόμου (Ιωαννίνων) προς τον πρωθυπουργό, καθώς φαίνεται πως απηχεί τις απόψεις και άλλων συναδέλφων τους. Οι δύο βουλευτές στην επιστολή τους θέτουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη στήριξη στην κυβερνητική προσπάθεια για την αποφυγή της χρεοκοπίας:
Πρώτη. Να υπάρχει δέσμευση για το αποτέλεσμα. «Τα σκληρά μέτρα λιτότητας» επισημαίνουν «πρέπει να συνδεθούν ρητά με συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος θα αποτελεί ξεκάθαρη οριστική και αμετάκλητη δέσμευση. Στόχος που θα αποτελέσει κυριολεκτικά «συμβόλαιο» με τους πολίτες: η χώρα να μπει σε τροχιά πρωτογενούς πλεονάσματος την άνοιξη του 2012».
Δεύτερη. Τα μέτρα να είναι με όρους δικαιοσύνης και με διάλογο. «Τα μέτρα λιτότητας» προτείνουν «πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο δίκαια (ή τουλάχιστον όσο λιγότερο άδικα). Η διανομή των βαρών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης, έστω και στο χρονικά περιορισμένο πλαίσιο που διαθέτουμε, όχι αδιαπραγμάτευτη και τελεσίδικη αναγγελία».
Τρίτη. Κυβέρνηση αποφασισμένη και αποτελεσματική. «Είναι πλέον επιτακτικό» σημειώνουν «να μπουν στην άκρη ψευτοδιλήμματα και προσωπικές πρακτικές, που μόνο μεταχρονολογούν τις αναγκαίες αποφάσεις, με μεγαλύτερο όμως κόστος για όλους. Και ενώ ορισμένοι υπουργοί μάχονται αποφασιστικά χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, άλλοι δεν ακολουθούν αυτό το δρόμο. Θεωρούμε πλέον επιβεβλημένο, όσα μέλη της κυβέρνησης δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία, να αποχωρήσουν απ' αυτή».
Τέλος, υπογραμμίζουν πως αν δεν γίνουν αυτές οι υπερβάσεις «δεν θα χάσει η κυβέρνηση ή κάποια συγκεκριμένη παράταξη, αλλά η Ελλάδα στο σύνολό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: