Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Δάνεια από τα άλλα ταμεία για να πληρωθούν οι συντάξεις!

Τραγική η κατάσταση στους ασφαλιστικούς οργανισμούς


http://img.protothema.gr/F0344A5204B308AC35059865705D33AE.jpg
Με εσωτερικό δανεισμό από άλλα ταμεία, ρέπος με ενέχυρο ομόλογα και προκαταβολή από την ετήσια επιχορήγηση του 2012, το ΙΚΑ θα προσπαθήσει να καλύψει οικονομικά τους “κολασμένους” μήνες έως το τέλος Δεκεμβρίου για μην κινδυνεύσει η καταβολή των συντάξεων, με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις δεν τόλμησε να ζητήσει την έγκριση της Τρόικας για έξτρα επιχορήγηση των ταμείων από τον κρατικό προυπολογισμό.

Συγκεκριμένα το ΙΚΑ δανείστηκε ήδη 200 εκατ. ευρώ, 100 από το ταμείο της ΔΕΗ και άλλα 100 από το επικουρικό του, το ΕΤΕΑΜ. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση από έλλειψη ρευστότητας που, παρότι έχουν εκπνεύσει όλες οι προθεσμίες για ρύθμιση οφειλών, επαναφέρει μια μορφή ρύθμισης που τη βαπτίζει καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού , προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα .

Αποδέχεται μάλιστα την πληρωμή των καθυστερημένων ασφαλιστικών εισφορών ακόμη και με «υποτιμημένα» κρατικά ομόλογα!

Με την υπαγωγή στο καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού, αναστέλλεται έως τις 31/12/2012 η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων για τους παραπάνω οφειλέτες.

Την ίδια ώρα, με εγκύκλιο που έστειλε στα ταμεία η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ . Αθηνά Δρέττα ζητά από τις διοικήσεις να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία ια να πληρώσουν τις συντάξεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους ( νοσοκομεία , εφάπαξ) καθώς δεν υπάρχει περιθώριο έξτρα επιχορήγησης.



Τα ασφαλιστικά ταμεία, σχεδόν στην πλειοψηφία τους, έχουν κηρύξει «στάση πληρωμών» προς τους νέους συνταξιούχους καθυστερώντας την απονομή των συντάξεων όχι μόνο λόγω έλλειψης προσωπικού και όγκου φακέλων αλλά και λόγω έλλειψης ρευστότητας . Σήμερα βρίσκονται σε αναμονή 180.000 συντάξεις, κύριες, επικουρικές καθώς και εφάπαξ, με χρόνο αναμονής, στην καλύτερη περίπτωση 9 μήνες, στη χειρότερη 3 χρόνια.
Έχουν στεγνώσει...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προυπολογισμού το ΙΚΑ έχει εξαντλήσει ήδη από το πρώτο εξάμηνο το 90,9% της συνολικής επιχορήγησης που του αναλογεί για το 2011 . Ο ΟΑΕΕ έχει εξαντλήσει το 78,8% , ο ΟΓΑ το 58,4% και το ΝΑΤ το 56,2%.

Το ΙΚΑ θα συνεχίσει να δανείζεται με συμφωνίες ρέπος, καταθέτοντας ως εγγύηση τα ομόλογά του για να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα . Με την ίδια μέθοδο το ΙΚΑ και το α' εξάμηνο του 2011 εξασφάλισε δάνειο, με ενέχυρο ομόλογα αξίας 900 εκ ευρώ για να αποκτήσει την αναγκαία ρευστότητα.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών κατέφυγε σε εσωτερικό δανεισμό από τα εύρωστα ταμεία των ναυτικών πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ) και των βενζινοπωλών. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γεράσιμος Βουδούρης παραδέχεται ότι το ταμείο κάνει αγώνα δρόμου στο τέλος καθε μήνα για να εξασφαλίσει τα χρήματα για τις συντάξεις καθώς η αξία των ομολόγων που έχουν εναπομείνει στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου δεν ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ

Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων είναι τοποθετημένη σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, τα ταμεία έχουν τοποθετήσει απευθείας σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου 8,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ περί τα 16 δισ. είναι τοποθετημένα από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα μέσω του "Ειδικού Κεφαλαίου".

Συνεπώς από τα περίπου 24,3 δισ. ευρώ, σήμερα έχουν μείνει 20 δισ. ευρώ, λόγω της μεταβολής της αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: