Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα στην Σοσιαλιστική Διεθνή Η Ελλάδα κάνει τη δουλειά της, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακιστεί, λέει ο πρωθυπουργός

O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ.Παπανδρέου
O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μήνυμα απηύθυνε στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που συνεδριάζει στη Ν.Υόρκη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, καθώς όπως σημειώνει: «Επείγουσες υποχρεώσεις στην Ελλάδα και εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, δυστυχώς, με υποχρέωσαν να παραμείνω στην Αθήνα».

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, έχει προωθήσει μια σειρά από πρωτόγνωρες μεταρρυθμίσεις και έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην Ευρωζώνη. Μένουν πολλά να γίνουν, προσθέτει ο πρωθυπουργός, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν αρκεί για να αντμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης στην Ευρώπη, που πρέπει να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για να θωρακίσει τα κράτη - μέλη της.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού αναλυτικά:

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σχεδίαζα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Νέα Υόρκη, για να προεδρεύσω στη συνάντησή μας. Επείγουσες υποχρεώσεις στην Ελλάδα και εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, δυστυχώς, με υποχρέωσαν να παραμείνω στην Αθήνα.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που το Προεδρείο μας συνεδριάζει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη. Είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να μετατρέψουμε αυτή την ετήσια συνάντηση σε θεσμό. Αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, στο σωστό τόπο και χρόνο, πάνω σε καυτά παγκόσμια ζητήματα.

Για άλλη μια φορά, κύριο θέμα στη σημερινή μας ατζέντα θα είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η Οργάνωσή μας επεξεργάστηκε μια σειρά από συγκεκριμένες ιδέες και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να την αναχαιτίσουν. Δυστυχώς, τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και η Ε.Ε. φάνηκαν πολύ αργές και διαιρεμένες στην αντίδρασή τους. Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση γίνεται όλο και πιο εύθραυστη και το τέλος της κρίσης φαίνεται ακόμα μακριά. Απειλεί τον τραπεζικό τομέα, τη σταθερότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών και δυναμιτίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας των Η.Ε.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η κυβέρνησή μου και οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον υλοποιούμε ένα πολύ αυστηρό περιοριστικό πρόγραμμα προωθώντας παράλληλα μια σειρά πρωτόγνωρων μεταρρυθμίσεων. Σε απάντηση όλων όσοι αμφισβητούν τις προσπάθειές μας, είμαστε περήφανοι, γιατί μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το 2010 πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην Ευρωζώνη, μείωση 5%, από 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε 24.Οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά, πολλά μένουν να γίνουν ακόμα. Όχι μόνο σε ότι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα μας πάλι ανταγωνιστική και θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε ανάπτυξη, βιώσιμο χρέος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όμως, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι ευρύτερες επιπτώσεις και οι πραγματικές αιτίες της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο 3% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης και μόνο 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές αποφάσεις που θα θωρακίσουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.από παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που σταδιακά θα οδηγήσουν σε βαθύτερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση. Χρειαζόμαστε μόνιμους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς και νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να προωθήσουμε την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, όλο και περισσότερο μεγαλώνει η πεποίθηση ότι μπορούμε να επιτύχουμε βιώσιμη και δικαιότερη ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία, όπως το Ευρωομόλογο ή τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών. Αυτό οφείλεται κατά πολύ στην μεγάλη εκστρατεία που πραγματοποιεί η πολιτική μας οικογένεια.

Ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών βρίσκεται στην ατζέντα της ερχόμενης συνάντησης του G20. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος σε αυτή τη συζήτηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική και αν δεν υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή όλων των μεγάλων διεθνών παιχτών. Μέχρι τώρα, το G20 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις για να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δράσουμε άμεσα αν θέλουμε να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές. Πολλά μένουν να γίνουν ακόμα μέχρι το επόμενο COP 17 που θα γίνει στο Durban της Νοτίου Αφρικής. Ανάμεσα στις εκκρεμότητες παραμένει η συμφωνία για την επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο και η ενεργοποίηση νέων θεσμών, όπως οι Τεχνολογικοί Μηχανισμοί και το Πράσινο Ταμείο. Η Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα και θα παρουσιάσει σύντομα μια νέα σειρά προτεραιοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια, η Σοσιαλιστική Διεθνής έπαιξε ένα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο σε περιοχές συγκρούσεων, σε δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις και σε διεθνή φόρα για την προώθηση της δημοκρατίας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών. Η Σοσιαλιστική Διεθνής αποτελεί παράδειγμα συλλογικής δράσης από μια ομάδα πολιτικών κομμάτων με διαφορετική ιστορία, προέλευση και κουλτούρα. Η διαφορετικότητά μας είναι ίσως το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα, ακόμα και εάν μερικές φορές κάνει τη δουλειά μας πιο περίπλοκη.

Οι δυνάμεις της συντήρησης καταλαβαίνουν πολύ καλά την αξία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Γι’ αυτό αισθάνονται αμήχανα με τα επιτεύγματά μας. Τους επόμενους μήνες θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για μια πιο ανθρώπινη παγκοσμιοποίηση και την προώθηση των κοινών μας αξιών. Θα σταθούμε δίπλα στα μέλη μας σε κάθε γωνιά του κόσμου και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σ’ αυτή την εποχή των μεγάλων προκλήσεων».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: