Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σκληρές και δύσκολες αποφάσεις πρέπει να πάρει η κυβέρνηση αλλά όχι εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δήλωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο των μέτρων που θα εξήγγελλε αργότερα στο Ζάππειο. Αλλά η ίδια η κυβέρνησή του διχάστηκε και πάλι ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν τη λήψη άμεσα σκληρών...
μέτρων για να σταλεί ένα μήνυμα στο εξωτερικό και εκείνων που εξακολουθούν να επιμένουν στην ήπια προσαρμογή. Ο διχασμός αυτός εξανάγκασε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει από τους υπουργούς του να επιδείξουν μεταξύ τους αίσθημα αλληλεγγύης, να υποστηρίξουν τις πολιτικές της κυβέρνησης, και να αποφύγουν κάθε διαφοροποίηση η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ενιαία εικόνα που επιχειρείται να δοθεί. «Η συντεταγμένη πορεία δίνει αξιοπιστία διεθνώς», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή πολλών και σημαντικών αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή».
Ο Πρωθυπουργός, που δέχθηκε κι αυτός εμμέσως κριτική για την πρόθεσή του να ανοίξει κοινωνικό διάλογο για πράγματα αυτονόητα, απάντησε ευθέως ότι «προχωράμε στον διάλογο που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, απαιτούνται συμμαχίες και ανατροπές. Ο διάλογος γίνεται για να δώσουμε λύσεις».
Στη διάρκεια της μακράς συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου σχηματοποιήθηκαν και πάλι οι δύο τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης, με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή να τάσσονται υπέρ της ήπιας προσαρμογής και της αποφυγής μέτρων που θα υπακούουν στις πιέσεις της Κομισιόν και των διεθνών αγορών, και μια σειρά υπουργούς να υποστηρίζουν ότι η λήψη μέτρων είναι αναγκαία προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι έχει αρχίσει η προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας. Το μπλοκ των υπουργών αυτών, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο (τοποθετήθηκαν επίσης υπέρ των μέτρων οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αναπληρωτής Εθν. Άμυνας Παν. Μπεγλίτης) ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να ανακοινώσει ξεκάθαρα ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα. Ενδιαφέρουσα υπήρξε η στάση του υπουργού Εθν. Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος διατύπωσε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων τόσο προς τον Πρωθυπουργό όσο και προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με πιθανά μέτρα που εξετάζονται και δήλωσε υπέρ της λήψης μέτρων.
Αντιθέτως, μια σειρά υπουργών, που ανήκουν στον στενό πυρήνα των ανθρώπων του Γ. Παπανδρέου, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, συντάχθηκαν με την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να υποκύψει στις πιέσεις για μέτρα. Έχει ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί αυτής της τάσης, ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να μην δεσμευθεί ότι στο τέλος της 4ετίας το έλλειμμα θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: