Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πυρετός διαβουλεύσεων σε Αθήνα, Βρυξέλλες για τον περιορισμό της κρίσης χρέους

Κρίσιμες ημέρες, αλλεπάλληλες επαφές

(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Πυρετός διαβουλεύσεων σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ΕΕ με στόχο τον περιορισμό της κρίσης χρέους. Ενώ η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόταση για απομείωση της αξίας των ομολόγων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 21%, ενδεχομένως και από τον Φ.Ρέσλερ που φτάνει την Πέμπτη, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς έχει επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός. Την ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ συναντάται με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο για την κρίση χρέους.

Στην Αθήνα, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει ότι κύριος στόχος είναι η έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ενώ δεν δέχεται ότι υπάρχει συζήτηση για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21%.

Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Ευ.Βενιζέλου, του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στη συνάντηση γίνεται και η προετοιμασία για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Αργότερα θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε αυτή, θα εξετασθεί η επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος κατά πληροφορίες κομίζει σχέδιο για τη διαδικασία της «ελεγχόμενης πτώχευσης».

Ο κ. Ρέσλερ αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη, επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε την Τρίτη το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με δική της πρωτοβουλία, μία ημέρα μετά την συνεδρίαση του Eurogroup και λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η κ. Μέρκελ δεν ανακοίνωσε κάτι καινούργιο και η συνομιλία των δύο ηγετών περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, καθώς και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την ερχόμενη Κυριακή υπάρχει και προγραμματισμένη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: