Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθεί, λέει το ΔΝΤ

«Καμία βιασύνη» για την 6η δόση

Χείρα βοήθειας τείνει στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ (στη φωτό η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ) για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και της αγοράς ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία
Χείρα βοήθειας τείνει στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ (στη φωτό η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ) για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και της αγοράς ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

Η εκτίμηση ότι το ύψος του πακέτου θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί -συγκεκριμένα, σημειώνει το Ταμείο, η πρόβλεψη για ανάκαμψη 0,6% το 2012 και το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το ΔΝΤ, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους, ωστόσο προσθέτει πως δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, «απαραίτητα», να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.

Ο κ. Μπόρχες είπε ακόμα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήξη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης EFSF για τη στήριξη της αγοράς κρατικών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, προσέθεσε.

Ωστόσο, αργότερα ο κ. Μπόρχες σε δήλωσή του ανακάλεσε το σχόλιο αυτό επισημαίνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τη δυνατότητα να δανείζει μόνο σε κράτη και δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατευθείαν στην αγορά ομολόγων.

Όπως πρόσθεσε, η χρήση των πόρων του ΔΝΤ για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα απαιτούσε μια διαφορετική νομική δομή και διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.

Επομένως η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ είναι η χορήγηση πιστώσεων στις δύο χώρες,.

Σε έκθεση του Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, το ΔΝΤ προτείνει στις χώρες της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν τα «εργαλεία κατά της κρίσης» για να εγγυηθούν τις εκδόσεις ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες.

Ακόμα, θα πρέπει να δεσμευθούν να καλύψουν την ΕΚΤ από πιθανές ζημίες που μπορεί να έχει η ευρωτράπεζα από την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Υπό όρους το ΔΝΤ στο β' πακέτο

Σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι το ΔΝΤ θα «συμμετάσχει σίγουρα» στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν η χώρα δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της.

«Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο περιμένουμε, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οπωσδήποτε, με τον όρο ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο», δήλωσε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της έκτης δόσης θα έχουν θετική κατάληξη, υποστηρίζοντας ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στην φερεγγυότητα.

Ακόμα, είπε ότι χρειάζεται αλλαγή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ώστε αυτό να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους.

«Oι Ευρωπαίοι αποφάσισαν τον Ιούλιο πολύ καλούς όρους για τις τράπεζες και να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα όσο χρειάζεται γι' αυτό», είπε.

«Το πρόγραμμα θα πρέπει εξ ανάγκης να αναθεωρηθεί γιατί από τότε η κατάσταση έχει αλλάξει κάπως, ειδικά σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν το μέγεθος της περικοπής, αν και όσο μεγάλη και να είναι αυτή δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, η οποία θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση, προσέθεσε.

Το ΔΝΤ, σημείωσε ο Μπόρχες, δεν έχει κανένα πρόβλημα είτε με μεγαλύτερη είτε με μικρότερη απομείωση, σημειώνοντας πάντως πως το ύψος του «κουρέματος» θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της συμμετοχής των χωρών της Ευρωζώνης στο νέο πακέτο.

Ακόμα, είπε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου ο κλάδος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

O αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και όχι σε ορισμένες μόνο χώρες.

«Μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ, πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και σε σχέση με τον όγκο του νέου, ενισχυμένου EFSF», σημείωσε.

Ακόμη επισήμανε ότι δεν μπορεί να δει πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητα του EFSF.

«Όταν ο κόσμος μιλάει χαλαρά για μόχλευση του EFSF, έχουν στο μυαλό τους την αξιοποίηση του EFSF με ένα πολύ στοχευμένο τρόπο ώστε να φέρουν άλλους επενδυτές πίσω στις αγορές κρατικού χρέους, μια παρέμβαση που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη.»

»Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και ένα τέτοιο μεγαλύτερο EFSF έχει περιορισμένους πόρους και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά», είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: