Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Το μήνυμα Μαντέλα στον Ανδρέα...






Την ευγνωμοσύνη του στον ελληνικό λαό και τον Ανδρέα Παπανδρέου είχε εκφράσει ο Νέλσον Μαντέλα για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του κατά ...
του Άπαρτχάιντ.

Το μήνυμα είχε απευθύνει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του στο σπίτι του στο Σοβέτο, παρουσία της τότε συζύγου του Γουίνι, στον απεσταλμένο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιογράφο Κώστα Παπαπέτρου.

Όπως θυμάται ο Κώστας Παπαπέτρου του είχε ζητήσει να μεταφέρει στον Ανδρέα Παπανδρέου την ευγνωμοσύνη του για τους αγώνες του μέσω της «Κίνησης των 6» για την απελευθέρωσή του και την επιθυμία του το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιούσε εκτός Νοτίου Αφρικής να ήταν στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, εσωτερικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν να γίνει τότε αυτό το ταξίδι,το οποίο και πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα, το 2002, τότε που υπέγραψε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Μίκη Θεοδωράκη την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

*Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας από τους έξι ηγέτες οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία κίνησης υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και αφοπλισμού των υπερδυνάμεων. Μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην «Κίνηση των 6» συμμετείχαν ο Σουηδός Πρόεδρος Ούλοφ Πάλμε, η Ινδή Πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν, ο Πρόεδρος του Μεξικού Μιγκέλ Ντελαμαντρίτ και ο Πρόεδρος της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: