Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Νέο “πακέτο”, αν χρειαστεί, και στο ασφαλιστικό

Καθησυχαστικός ο Λοβέρδος για τον 14ο μισθό, αλλά...

Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων υπό την πίεση των Βρυξελλών αν δεν αποδώσουν οι ρυθμίσεις άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος προσθέτοντας όμως ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας.

Στο “τραπέζι” έχουν πέσει σενάρια που αναφέρονται είτε στην αύξηση των ορίων ηλικίας για τους ασφαλισμένους της περιόδου 1983-1992, είτε για θέσπιση ορίου ηλικίας ακόμη και για εργασία 37 ετών, είτε και, ως ακραία περίπτωση, για γενικευμε΄νη αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια.

Το σίγουρο είναι ότι, μέσα στο Μάρτιο, θα προωθηθεί για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο το προσχέδιο με το ασφαλιστικό καθώς στις αρχές Μαρτίου αναμένεται ο δεύτερος έλεγχος από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην προσπάθεια τους να ανακόψουν το κύμα φυγής από το δημόσιο υπό την απειλή των αλλαγών οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμανης καθησύχασαν τους υπάλληλους ότι θα γίνουν σεβαστά τα θεμελιωμένα και ώριμα δικαιώματα τους.

Ακόμα, για τα άδεια ταμεία που δυσκολεύονται να καταβάλλουν συντάξεις, με δεδομένη την άρνηση του υπουργού Οικονομίας για έξτρα χρηματοδότηση, ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιούσιας. Αντίθετα δεν σκέφτονται τη ρευστοποίηση ομολόγων και μετοχών λόγω του αρνητικού κλίματος στην αγορά.

Ο κ. Λοβέδρος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού και έστειλε μήνυμα στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να μην σκεφτούν να περικόψουν δώρα και επιδόματα γιατί, «οι ορέξεις τους θα μείνουν ορέξεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου, από τους πρόσφατους έλεγχους των μικτών κλιμακίων από το ΙΚΑ και από το ΣΕΠΕ, από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν (πάνω από 5.000) οι οποίες απασχολούσαν 6.196 εργαζόμενους, βρέθηκαν ανασφάλιστοι 1.211( ποσοστό 19,54 %) εργαζόμενοι.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: