Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Την απόδοση ακόμη και ποινικών ευθυνών για τους πολιτικούς υπευθύνους της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αντήλλασσαν κατηγορίες για τις ευθύνες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, προθερμαίνοντας το κλίμα για τη σκληρή αντιπαράθεση που αναμένεται να...
λάβει χώρα όταν συγκροτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή.
«Δεν μπορεί να μην προσωποποιούνται οι ευθύνες» υπογράμμισε ο υπουργός, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι «δεν φταίνε οι υπάλληλοι, φταίνε αυτοί που έδωσαν τις πολιτικές εντολές και αυτοί θα λογοδοτήσουν» .
Με έμφαση επίσης αναφέρθηκε στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις Βρυξέλλες με ρωτούν:“Μετά από όλα αυτά δεν πρέπει να πάει κάποιος φυλακή;”».
Ο υπουργός Οικονομικών δεν άφησε ασχολίαστη την αντίδραση της ΝΔ και την προσπάθεια... συμψηφισμού που επιχειρούν στελέχη της με τις συμφωνίες που συνήψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το 2001. «Οταν όλη η υφήλιος έχει βουίξει για τα στατιστικά στοιχεία του 2009, αγγίζει τα όρια του πολιτικού να πηγαίνουν κάποιοι πίσω στο παρελθόν» είπε. «Κυβέρνηση ήσασταν, γιατί δεν κάνατε Εξεταστική και δεν πήγατε στον εισαγγελέα; Δεν το κάνατε γιατί η συμφωνία που τώρα αναδεικνύεται δεν ήταν παράνομη και ήταν απολύτως σύμφωνη με τους κανόνες της Εurostat».
Τα πνεύματα στη Βουλή είχαν εξαφθεί από νωρίς, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση για την Εξεταστική εκτόξευσε απειλές προς την κυβερνητική πτέρυγα ότι «θα βγουν όλα στη φόρα από το 1980 που έχετε δημιουργήσει αυτό το τεράστιο, δυσβάστακτο χρέος στην πλάτη του ελληνικού λαού».
Και συμπλήρωσε: «Γι΄ αυτό σας λέμε καλοδεχούμενη η Εξεταστική. Θα απολογηθείτε... Θα πείτε τον Χριστό Μανώλη...» !
«Ακούγοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ μια φράση μού έρχεται αμέσως στο στόμα:“Αιδώς Αργείοι”! Ντροπή φαρισαίοι υποκριτές της ΝΔ! Ντροπή για την κατάντια στην οποία οδηγήσατε τη χώρα. Και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ στη Βουλή και να γίνεστε εσείς τιμητές της αξιοπιστίας της χώρας» ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσή.
Σε ηπιότερους τόνους παρενέβη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, προσκομίζοντας έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας στο οποίο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009 υπολογιζόταν ότι το ταμειακό έλλειμμα ήταν 25 δισ. ευρώ, όταν η τότε κυβέρνηση επέμενε ως και τις αρχές Οκτωβρίου ότι ήταν στο 6%. «Με ποιο μαγικό τρόπο θα οδηγούσατε εσείς το έλλειμμα πίσω;» αναρωτήθηκε ο υφυπουργός.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: