Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΕΒΑΛΑΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή - Πάνος Σώκος

Σε κλίμα σύγκρουσης κινήθηκε η χθεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά και έβαλε ταφόπλακα στην όποια προσπάθεια συναίνεσης για την οικονομία και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση, γεγονός...
που επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται πλέον απέναντι, ακολουθούν χωριστούς δρόμους.
«Ζητάμε ευρύτατη συναίνεση γιατί πρόκειται για θέμα εθνικής ανάγκης. Η Ιστορία θα κρίνει όλους μας κατά πόσο συμβάλαμε στην έξοδο της χώρας από την κρίση», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σε ώρα διεθνούς κρίσης δεν κερδίζεται η μάχη της οικονομίας από μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί για να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο της κοινωνίας», απάντησε εκείνος με δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση. «Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της», προειδοποίησε.
«Ευρωζώνη, όχι ΔΝΤ»
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» από το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης στη 40λεπτη συνάντηση των δύο στο Μαξίμου:
* Στο αίτημα του Α. Σαμαρά για νέα μέτρα τώρα, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι «προτού η κυβέρνηση πάρει αποφάσεις για τη λήψη νέων μέτρων θα αξιολογήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση». Αντίθετα, ο Σαμαράς επέμεινε ότι πρέπει «να τα αποφασίσει και να τα πάρει από μόνη της η κυβέρνηση παρά να υποχρεωθεί σε σειρά μέτρων που θα της επιβληθούν από τις Βρυξέλλες μετά τις 16 Μαρτίου». Υποστήριξε επίσης ότι «το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν για να βρεθεί λύση μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και όχι να υπάρξει μονομερής προσφυγή στο ΔΝΤ».
* Στο αίτημα του Α. Σαμαρά να γίνει διερεύνηση από το 1981, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτά που έγιναν στο παρελθόν δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που έγιναν πρόσφατα και έφεραν τη χώρα στην τωρινή κατάσταση, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρέπει να αποδοθούν». «Εγώ λέω ναι», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό. «Η Ν.Δ. δεν φοβάται τίποτε, δεν έχει να κρύψει τίποτε. Ολα στο φως! Αλλά όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από το 1981. Γιατί το τεράστιο χρέος της χώρας που τώρα πληρώνουμε δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. 112% είναι σήμερα. 112% ήταν και το 2000 επί ΠΑΣΟΚ, αν και δεν υπήρχε τότε διεθνής κρίση».
* Συζητήθηκε η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η εξεταστική. «Η κυβέρνηση με την εξεταστική προκαλεί χωρίς να νοιάζεται για την εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω, ούτε για τις συνέπειες», υποστήριξε ο Α. Σαμαράς. «Η ζημιά για τη χώρα γίνεται τώρα με τη φημολογία που υπάρχει και την αναξιοπιστία, δεν θα γίνει με τη διερεύνηση της υπόθεσης», απάντησε με σκληρή γλώσσα ο Γ. Παπανδρέου.
Κύκλοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν για «ψυχρό κλίμα» και «αυστηρούς τόνους του ενός προς τον άλλον». Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μιλούσαν πλέον ευθέως για «τέλος στη συναίνεση». Ηταν σφοδρή η ενόχληση της Ρηγίλλης και από την κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει εξεταστική αφού κλείστηκε το ραντεβού των δύο στο Μαξίμου αλλά και για την πρόσκληση Παπανδρέου στον Καρατζαφέρη με διαφορά μισής ώρας από τον Σαμαρά. «Συναίνεση με τέτοιες πρακτικές και τεχνάσματα δεν μπορεί να υπάρξει», τόνιζαν.
Στον Μπαρόζο
Ο Σαμαράς υποσχέθηκε, πάντως, στον Παπανδρέου ότι «θα βάλει πλάτη» στην προσπάθεια της Ελλάδας στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μπαρόζο στις 25 Φεβρουαρίου. «Πηγαίνω εκεί ως Ελλάδα» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό. «Με τον Μπαρόζο συνδέομαι φιλικά πολλά χρόνια. Εξελέγη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι η Ν.Δ. και πηγαίνω να βάλω πλάτη στην προσπάθεια που κάνει η χώρα. Το στοίχημα είναι η Ε.Ε. να κλίνει προς τις ελληνικές απόψεις και όχι προς τις απόψεις του κυρίου Τρισέ».
Η στροφή 180 μοιρών του Σαμαρά από τη συναίνεση έχει και άλλες ερμηνείες:
1 Διαπιστώνει ότι η Ν.Δ. παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένη και επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την κοινωνική αναταραχή που βλέπει να έρχεται από τα νέα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση. «Με απασχολεί και κάτι ακόμα, για το οποίο επίσης αγωνιούν οι πάντες, αλλά δεν φαίνεται να το υπολογίζει η κυβέρνηση». «Με απασχολεί η ίδια η αντοχή της κοινωνίας. Που δεν αποτελείται από αφηρημένα μεγέθη. Αλλά από πραγματικούς ανθρώπους», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς.
2 Καθώς η στρατηγική της συναίνεσης βρίσκει αντίθετα πολλά στελέχη της Ν.Δ., ιδιαίτερα της λαϊκής Δεξιάς, βρήκε τη διέξοδο που ήθελε στην πολιτική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει ρότα. «Η κυβέρνηση υπήρξε τυχερή διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, που της προσέφερε συναίνεση στα δύσκολα», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι η ευθύνη δεν είναι δική του που διασπάται το πολιτικό μέτωπο. «Κάτι που δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ...».
3 Επιχειρεί να κάνει επίθεση φιλίας στους μικρομεσαίους και στροφή προς τα αριστερά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει τον μονόδρομο των σκληρών μέτρων, παρουσιάζοντας «κόκκινες γραμμές» της Ν.Δ. στην οικονομία και σήμερα ανακοινώνει δέσμη 23 μέτρων. «Για μας "κόκκινη γραμμή" είναι η αντοχή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Αλλά και η αντοχή της μεσαίας τάξης. Αν συντρίψουμε τη μεσαία τάξη, συντρίβουμε και την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε στη δήλωσή του.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: