Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Γίναμε ...Αγγλία στα καύσιμα!

Η Ελλάδα στις 10 ακριβότερες χώρες της Ε.Ε.


Την χρυσοπληρώνουμε – όταν την βρίσκουμε, γιατί αυτό δεν είναι αυτονόητο εδώ και λίγες ημέρες – την βενζίνη, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το ότι ως προς την τιμή της γίναμε ...Αγγλία!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι η χώρα, ενώ μέχρι πριν μερικές ημέρες βρίσκόμασταν στην 8η θέση της λίστας με τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των “27”, η πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μας έφερε αυτομάτως στην πρώτη δεκάδα των ακριβότερων, με τις χρεώσεις στα πρατήρια να θυμίζουν εκείνες των ...βρετανικών νησιών.

Για του λόγου το αληθές, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,243 ευρώ ανά λίτρο τις προηγούμενες ημέρες, αυξημένη κατά 12% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, λόγω της μεγάλης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση.

Η τιμή αυτή είναι κατά 13,3 λεπτά αυξημένη σε σχέση με την προ της αύξησης του φόρου τιμή. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν είχε επιβληθεί η κατά 14,3 λεπτά το λίτρο αύξηση του φόρου, η μέση τιμή θα είχε μία μείωση περί το 1 λεπτό, δηλαδή περί το 1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Και εδώ αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η κλοπή που συντελείται σε βάρος των καταναλωτών, αφού στο ίδιο διάστημα η διεθνής τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε κατά 7% και πλέον σε προ φόρων επίπεδο ή περίπου κατά 3,5% μετά φόρων...

Τέλος πάντων, το καινούργιο δεν είναι ότι μας κλέβουν αλλά ότι γίναμε ...Αγγλία. Μία εβδομάδα νωρίτερα, η μέση τιμή στην Γηραιά Αλβιόνα ήταν κοντά στα 1,25 ευρώ ανά λίτρο και, στο μεταξύ, έχει προφανώς υποχωρήσει, ακολουθώντας την διεθνή τάση.

Μπροστά από εμάς στην λίστα με τις ακριβότερες χώρες είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία και βεβαίως η Ολλανδία, η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει μέση τιμή πάνω από τα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Η Ολλανδία και, βεβαίως, αρκετά βενζινάδικα στην Κρήτη και σε άλλες, κυρίως νησιωτικές, περιοχές της δικής μας χώρας...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: