Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Η Eurostat ελέγχει την Goldman Sachs για το ελληνικό χρέος

Η Eurostat, το ευρωπαϊκό ινστιτούτο που ελέγχει τους αριθμούς που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξετάζει αυτή τη στιγμή αν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα του χρέους της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας.

Το ευρωπαϊκό ινστιτούτο στατιστικής "Eurostat διεξάγει έρευνα επιτόπου στην Ελλάδα, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να εξεταστεί τι ακριβώς έγινε", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο δημόσιο ραδιοσταθμό France Inter.

Σύμφωνα με τις αμερικανικά έντυπα New York Times και Risk Magazine, και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Goldman Sachs, η οποία ήταν σύμβουλος της Αθήνας, επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να κρύψει την πραγματικότητα του χρέους της.

"Η Eurostat, η οποία είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου των αριθμών που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη, θα εξετάσει αυτό το ζήτημα για να εξακριβώσει πώς μια επενδυτική τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση η Goldman Sachs, βοήθησε την Ελλάδα να διαρθρώσει, να μεταθέσει χρονικά για το μέλλον έναν αριθμό υποχρεώσεων αποπληρωμής", εξήγησε η Λαγκάρντ.

"Πρέπει να μάθουμε (...) αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε", συνέχισε.

"Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε την σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και σ' αυτή την περίπτωση, πώς μπορούμε να αποφύγουμε (...) να επαναληφθεί", πρόσθεσε η υπουργός.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει επικαλούμενο "τον Τύπο" πως το 2002, με συμβουλές της Goldman Sachs, η Αθήνα δανείσθηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό προϊόν που της επέτρεψε να μην εγγράψει αυτή τη συναλλαγή στους λογαριασμούς της. Το τέχνασμα αυτό επέτρεψε στην Αθήνα όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, αλλά και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: