Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 2-2,5 ΕΥΡΩ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)


Στη λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα έχουν δημοσιονομικό όφελος περίπου 1% του ΑΕΠ ή 2-2,5 δισ. ευρώ, προτίθεται να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η κυβέρνηση. Μετά και τη συνεδρίαση του EcoFin της Τρίτης, κατά το οποίο το οικονομικό επιτελείο δέχτηκε έντονες πιέσεις να προσθέσει και άλλα μέτρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να προλάβει τυχόν νέα αρνητική αντίδραση των αγορών και κινείται όσο πιο γρήγορα γίνεται προς την υιοθέτηση μέτρων που θα εξασφαλίζουν...
τη δημοσιονομική προσαρμογή. Στόχος των νέων μέτρων είναι επίσης να εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση ότι φέτος το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θέλει η ίδια η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα μέτρα, πριν τα επιβάλει η Κομισιόν στις 16 Μαρτίου.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «γύρισε» από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει αποσπάσει κάποια «πρακτική» στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα. Δηλαδή, παρέμεινε η πολιτική δέσμευση ότι η χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη της, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, το γεγονός αυτό αφήνει «έκθετη» την Ελλάδα απέναντι στις αγορές, σε μία περίοδο που καλείται να δανειστεί από αυτές.
Οπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση για το πότε θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα και για το ποια θα είναι αυτά, είναι καθαρά πλέον στα «χέρια του πρωθυπουργού». Προς το παρόν, εξετάζονται όλα τα μέτρα, τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και σε αυτό των εσόδων, ενώ υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ζητούν μετ' επιτάσεως από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα για να «στηρίξει» τους στόχους του ΠΣΑ.
Πρώτον, οι εξελίξεις στην οικονομία. Η ύφεση του 2009 τελικά ήταν βαθύτερη απ' ό,τι αναμενόταν (συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2% αντί 1,2%), με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΠΣΑ στον «αέρα». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, για κάθε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος, θα απαιτούνται 0,3% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα φέτος θα βιώσει ύφεση της τάξης του 1-1,5% αντί για 0,3% που προβλεπόταν στο ΠΣΑ. Δηλαδή θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, το ΠΣΑ έχει πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού για φέτος. Η εκτίμηση του Προγράμματος για το μέσο ετήσιο μακροπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού, είναι ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Ομως, λίγο μετά την κατάθεση του ΠΣΑ, η Ελλάδα δανείστηκε μέσω 5ετών τίτλων, καταβάλλοντας επιτόκιο 6,2%. Ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας και είναι ενδεικτικό του τι μέλει γενέσθαι και στις επόμενες εκδόσεις. Πλέον, για να καλυφθεί η απόκλιση στα επιτόκια δανεισμού το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 0,3% του ΑΕΠ, ή περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι χθες υπήρξε έντονη φημολογία ότι πιθανόν την επόμενη εβδομάδα το Δημόσιο θα προχωρήσει στην κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων που έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι προτίθεται να κάνει εντός του Φεβρουαρίου. Πάντως, αρμόδια στελέχη σημείωναν ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση επί του θέματος. Επίσης, χθες, η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό κινήθηκε στην περιοχή των 315 μονάδων βάσης, έχοντας «ανοίξει» στις 328 μονάδες, ενώ υποχώρησε έως και τις 309 μονάδες.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: