Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ...


Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Ενα δύσκολο Υπουργικό Συμβούλιο συγκλήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του συζητούσαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες εναλλακτικά σενάρια για τα πρόσθετα μέτρα που από ό,τι φαίνεται είναι μονόδρομος. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ένα μέτρο που θεωρείται άμεσης απόδοσης, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση. Ο Πρωθυπουργός...
επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να κόψει σημαντικά τα ελλείμματα και να βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία. «Δεν θέλουμε όμως να είμαστε το αλεξικέραυνο στις κινήσεις κάποιων κερδοσκόπων, οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δεν ζητούμε στήριξη για να αποφύγουμε την εφαρμογή του προγράμματος, ζητούμε στήριξη για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ακριβώς αυτό το πρόγραμμα» επισήμανε.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο ελήφθη απόφαση για επιτάχυνση των μέτρων υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας ώστε να έχουν υλοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις στον πρώτο έλεγχο που θα γίνει στις 15 Μαρτίου. «Δεν μπορούμε να συζητούμε για νέα μέτρα όταν δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε» είπαν πολλοί υπουργοί. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , πάντως, ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του ζήτησε να περικόψει τον 14ο μισθό και να αυξήσει τον ΦΠΑ.
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας θα αποτρέψει «τη γενική και ανεύθυνη πολλές φορές “μετρολογία” σχετικά με το τι πρέπει να γίνει και τι χρειάζεται η Ελλάδα» επισήμανε. Ο έλεγχος, είπε, θα είναι μηνιαίος σε κάθε υπουργείο. «Και θα έχει δείκτες που νομίζω ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους δεν είχαμε ή δεν είχαμε καν καταφέρει να διαμορφώσουμε». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δήλωση στήριξης της Ελλάδας που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μίλησε για «θεσμικό παράδοξο» της ΕΕ να εισάγεται ξανά το θέμα για συζήτηση στο Εco/Fin (όπου ασκήθηκαν ισχυρότατες πιέσεις προς τη χώρα μας για ακόμη πιο σκληρά μέτρα).
«Δεν ζητούμε χρήματα από άλλους, ούτε του Γερμανού ούτε του Γάλλου ή του Ιταλού ή οποιουδήποτε άλλου φορολογούμενου. Ζητήσαμε όμως χρόνο για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο θα μας δώσει την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να δανειζόμαστε με κανονικούς όρους. Θέλουμε δηλαδή την πολιτική στήριξηώστε να σταματήσει αυτή η ευκολία της κερδοσκοπίας και του διασυρμού της χώρας μας με κρυφούς ή φανερούς στόχους» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής για την Οικονομία τόνισε ότι «δεν έχει καμία ρεβανσιστική λογική». «Θέλουμε να χτίσουμε την επόμενη σελίδα για τη χώρας μαςπάνω στο φως της αλήθειας και στην γνώση του τι ακριβώς έχει γίνει. Αλλιώς θα εγκαλείται συνεχώς η Ελλάδα για αυτά που έκανε ή δεν έκανε, για όσα έκρυψε ή δεν έχει κρύψει» επισήμανε. Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η συναίνεση που χρειάζεται ο τόπος θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος δικαίου, όχι στην απόκρυψη της αλήθειας αλλά σε κάποιες κοινές αξίες που μοιράζεται το πολιτικό σύστημα.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: