Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΠΛΟΥ ΘΕΑΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Σε ρόλο απλού θεατή, στην ολοκληρωτική καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, περιορίζεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό παρακολουθούν τα τελευταία 24ωρα την εξέλιξη του πύρινου εφιάλτη ανήμποροι να αντιδράσουν. Χωρίς ίχνος προετοιμασίας, χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ των φορέων και - κυρίως - χωρίς... ίχνος στρατηγικού σχεδιασμού, ο κ. Καραμανλής και οι... αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν (όπως και πριν από δύο χρόνια στην Ηλεία) τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών.
Ευχολόγια

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των επικοινωνιακών κινήσεων (περιοδεία με ελικόπτερο του πρωθυπουργού, επισκέψεις μέσα στη νύχτα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής κ.λπ.), το τελευταίο 48ωρο δεν έγινε τίποτε από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα.
Από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ακούστηκαν μόνον ευχολόγια και συστάσεις περί ψυχραιμίας, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικοί βουλευτές μιλούσαν για πλήρη διάλυση του κράτους.
Ουσιαστικά, οι διάδοχοι του κ. Β. Πολύδωρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επανέλαβαν χθες με άλλη φρασεολογία αυτό που εκείνος είχε πει (και το «πλήρωσε» αργότερα με τη μη είσοδό του στο κυβερνητικό σχήμα το 2007) περί του «στρατηγού ανέμου»...
Σαν να μην πέρασε μία ημέρα, λοιπόν, από την καταστροφή της Ηλείας, τον Αύγουστο του 2007, η κυβέρνηση διέπραξε τα ίδια λάθη. Συγκεκριμένα:
Ολιγωρία κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών. Οπως κατήγγειλε δημόσια ο «γαλάζιος» νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, η υπόθεση χάθηκε από τη στιγμή που το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο δεν ελέγχθηκε η σχετικά μικρή - έως εκείνη την ώρα - φωτιά στο Γραμματικό. Εάν αυτό είχε γίνει, τότε σίγουρα η φωτιά θα είχε ελεγχθεί στο σύνολό της πολύ γρήγορα.
Κακή εκτίμηση, σε ό,τι αφορά το αίτημα για συνδρομή ξένων χωρών. Η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά να ζητήσει ουσιαστική βοήθεια - σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό - από χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να φτάσουν όταν πια ήταν αργά για πολλές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο.
Κακός σχεδιασμός στην κατανομή των επίγειων μέσων. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επέλεξε να δημιουργήσει με τα πυροσβεστικά δύο ουσιαστικά τεχνητές αντιπυρικές ζώνες (σε Ανθούσα και Ν. Μάκρη) προκειμένου να μην περάσει η φωτιά.
Η επιλογή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν αβοήθητοι οι κάτοικοι στις περιοχές Παλλήνη, Πικέρμι, Μαραθώνας, Διόνυσος, Γραμματικό και Δροσιά και αργότερα, όταν άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος, να καταρρεύσουν και οι αντιπυρικές ζώνες. Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των δημάρχων στις περιοχές αυτές που όλη μέρα χθες αναζητούσαν, μάταια, έστω ένα πυροσβεστικό όχημα.
Αργά χθες το μεσημέρι και αφού είχε γίνει η πρώτη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κ. Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης απέφυγαν να πουν κάτι συγκεκριμένο και περιορίστηκαν μόνο σε ευχολόγια.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: