Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Έντρομη η κυβέρνηση από το μέγεθος της καταστροφής και την κοινωνική κατακραυγή




του Σπύρου Γκουτζάνη

Έντρομη μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη την πύρινη λαίλαπα να καταστρέφει την Αττική αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Απαισιοδοξία και κατήφεια επικράτησε στην σύσκεψη που συγκάλεσε για λόγους εντυπώσεων ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής το μεσημέρι της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βαγγέλη Μειμαράκη και Γιώργο Σουφλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε απλώς ενημέρωση για το μέγεθος της καταστροφής, εκτιμήθηκε ότι η πυρκαγιά δύσκολα θα τεθεί υπό έλεγχο στις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες και αποφασίστηκε να περιμένουν πριν περάσουν στα μέτρα της επόμενης ημέρας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά περιμένοντας να σβήσει η φωτιά από μόνη της πριν ριχθεί στο παιχνίδι των εντυπώσεων με την ανακοίνωση των αποζημιώσεων και των μέτρων αποκατάστασης. Χαρακτηριστικές της γενικότερης αμηχανίας ήταν οι δηλώσεις των δύο υπευθύνων υπουργών κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Παυλόπουλου οι οποίοι περιορίστηκαν «να εξάρουν την προσπάθεια των όσων δίνουν τη μάχη με τις φλόγες και να συστήσουν ψυχραιμία». Ο κ. Παυλόπουλος αν και είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος αφού σαν υπουργός Εσωτερικών έχει και την ευθύνη της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης έβγαλε μπροστά τον κ. Μαρκογιαννάκη. Υπουργοί και βουλευτές είναι εξαφανισμένοι αφού κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μέγεθος της παράλυσης του κρατικού μηχανισμού. Το χάος η έλλειψη προγραμματισμού και συντονισμού των διαθέσιμων δυνάμεων η απουσία ενιαίου κέντρου αναφοράς, η ανυπαρξία σχεδιασμού είναι η κατάσταση και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία δεν διδάχθηκε τίποτε από το καλοκαίρι του 2007.

Ο κ. Καραμανλής προσπαθώντας να διασώσει την προσωπική του εικόνα πήγε δύο φορές στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής και πέταξε με ελικόπτερο για να δει από ψηλά της εικόνες της καταστροφής. Φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί ένα μικρό μέτωπο την Παρασκευή υποτιμήθηκε ξέφυγε από κάθε έλεγχο και επεκτάθηκε σε όλη την Ανατολική Αττική.

Οι επιτελείς της κυβέρνησης αναζητούν πάλι προφάσεις εν αμαρτίαις και διακινούν στο παρασκήνιο φήμες περί σχεδίου εμπρηστών κλπ ενώ επικαλούνται πάντα τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πάντως διστάζουν να προβάλουν τις αιτιάσεις τους δημοσίως καθώς φοβούνται ότι ο κόσμος έχει απαυδήσει πια από την ανικανότητα και τις δικαιολογίες τους και κάθε φορά που τους βλέπει αγανακτεί και εξοργίζεται περισσότερο.

Με τις συνθήκες αυτές βέβαια παγώνουν τα κυβερνητικά σχέδια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό. Η παράλυση του κρατικού μηχανισμού που αναδείχθηκε θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα. «Πρόωρες εκλογές υπ αυτές τις συνθήκες είναι αυτοκτονία» έλεγε υπουργός και πρόσθετε ότι «το 2009 δεν είναι 2007 για να εκμεταλλευθεί την κατάσταση η κυβέρνηση». Ήδη βουλευτές και υπουργοί λένε ότι «υπάρχει θέμα ευθυνών για τους δύο συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Παυλόπουλο και Μαρκογιαννάκη και ότι ο ανασχηματισμός μόλις σβήσουν οι πυρκαγιές θα πρέπει να ξεκινήσει από αυτούς».

Γενικότερα υπάρχει μούδιασμα στο πολιτικό σκηνικό. Η πυρκαγιά στην Αττική έδωσε την χαριστική βολή σε μία ανίκανη και απαξιωμένη στην συνείδηση της κοινής γνώμης κυβέρνηση η οποία φυσικά δεν μπορεί να πείσει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει μπροστά της. Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη αφού αυτή τη φορά δεν διασώζεται ούτε ο κ. Καραμανλής με επικοινωνιακά κόλπα όπως η πτήση με το ελικόπτερο ενώ δεν υπάρχουν εφεδρείες.

protothema



Δεν υπάρχουν σχόλια: