Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στον ρ/σ «REAL FM» και στη δημοσιογράφο Τ. Ιακωβίδου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνομιλήσουμε με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σπύρο Κουβέλη, να του πούμε καλό μεσημέρι, όσο καλό βεβαίως μπορεί να είναι και το σημερινό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλό μεσημέρι, τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την αισιοδοξία μας ότι θα δούμε σύντομα το τέλος αυτής της καταστροφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο, τουλάχιστον να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να υπάρχει και μια ελπίδα ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα. Πραγματικά νομίζω ότι δεν περιμέναμε ότι και σήμερα θα είναι τόσο άσχημη μέρα, είχαμε την αίσθηση ότι κάπως θα κοπάσουν λίγο οι άνεμοι, θα είναι ελέγξιμη η κατάσταση..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα θέματα αυτά κι έχετε και μια εμπειρία σχετικά μ' αυτά. Περιμένατε κι εσείς, σε προσωπικό επίπεδο το ρωτώ, να ξανασυμβεί αυτό το πράγμα πάλι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ειλικρινά, θ' απαντήσω και με τις δυο πλευρές του νομίσματος. Από τη μια σαν Έλληνας πολίτης και σαν άνθρωπος που έζησα από πάρα πολύ κοντά τις πυρκαγιές του 2007 γιατί και στην Πάρνηθα ήμουν απ' τους πρώτους ανθρώπους που ανέβηκαν μετά την πυρκαγιά και στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου έτυχε να βρεθώ εκεί και να βγάζω ανθρώπους από τα σπίτια τους... Κατ' αρχήν ήλπιζα ότι δε θα ξαναζούσαμε αυτές τις εικόνες και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε δυο χρόνια και μάλιστα να βλέπουμε την ίδια εικόνα όχι σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, αλλά προ των πυλών της πρωτεύουσας..

Ξέρετε, επικοινωνούν πολλοί φίλοι μαζί μου από το εξωτερικό και μου λένε «μα είναι δυνατόν η πρωτεύουσα της χώρας να απειλείται από δασικές πυρκαγιές;» Λοιπόν, από τη μια πλευρά ήλπιζα ότι δε θα το ξαναδούμε, από την άλλη είχα ανησυχία και παρ' όλο που δεν είναι ο χρόνος να κάνουμε κριτική, παρακολουθώ προσεκτικά την προετοιμασία και την προσπάθεια για την πρόληψη των πυρκαγιών και δυστυχώς είχα πολύ μεγάλη ανησυχία γιατί έβλεπα ότι υπήρχαν προβλήματα.

Παρ' όλα αυτά δε νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε σήμερα, θα έχουμε χρόνο ν' αναλύσουμε τι δεν πήγε καλά. Αυτό που δυστυχώς φοβόμουν από χτες και μάλιστα το έλεγα στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην Πεντέλη που βρεθήκαμε, ήταν ότι εγώ φοβόμουν ότι και η σημερινή ημέρα θα ήταν πολύ δύσκολη γιατί είχα κάνει κάτι πολύ απλό: Κοίταξα τα προγνωστικά των ανέμων και είδα ότι και σήμερα αναμένονταν δύσκολες καιρικές συνθήκες, φοβόμουν πάρα πολύ για το τι θα γίνει στο μέτωπο του Κιθαιρώνα στο Πόρτο Γερμενό και δυστυχώς και σ' αυτό δεν διαψεύσθηκα κι είναι κρίμα γιατί είναι μια περιοχή, δεν ξέρω αν την έχετε υπ' όψιν σας, με εξαιρετικά σημαντικό δασικό πλούτο, εξαιρετικής ομορφιάς...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο, είναι μια καταπράσινη περιοχή και είναι ένας πνεύμονας πρασίνου...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ανοίξει και μια κουβέντα σε σχέση με τις περιοχές, δηλαδή που έπρεπε να πάνε, πού πήγαν, που υπήρχε καλός συντονισμός κτλ. Φαίνεται ότι το Πόρτο Γερμενό αδικήθηκε λίγο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι άλλο κ. Κουβέλη: Έκανε δηλώσεις σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Αντώναρος, φαντάζομαι τις πληροφορηθήκατε, τις ακούσατε, ο οποίος είπε ότι «ο συντονισμός της κρατικής μηχανής ήταν από την αρχή καλά οργανωμένος».. Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε σήμερα ο κ. Αντώναρος ο οποίος μάλιστα είπε ότι η αποτίμηση θα έρθει μετά την πλήρη κατάσβεση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς και τότε βεβαίως θα μιλήσουμε για όλα. Αλλά νομίζω ότι έδωσε ένα περίγραμμα..

Εν τω μεταξύ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρονται στο πού θα κινηθούν και τις προηγούμενες μέρες ουσιαστικά τονίζουν το θέμα του συντονισμού. Θεωρείτε ότι είναι ένα σημείο το οποίο είναι σημείο πολύ αρνητικό στη συγκεκριμένη συγκυρία;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δε θέλω να σχολιάσω σήμερα το τι είπε οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος, γιατί αυτό που θα το έχετε σημειώσει ήδη, κρατάμε συνειδητή απόφαση στο ΠΑΣΟΚ, όσο δίνεται η μάχη ενάντια στις πυρκαγιές, ενάντια στις φλόγες, όσο κινδυνεύουν δάση, ιδιοκτησίες κτλ., θεωρούμε ότι υπεύθυνη στάση δεν είναι να κάνουμε κριτική στο τι κάνει ο κρατικός μηχανισμός αυτή τη στιγμή αλλά να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε ν' αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα.

Πέρα από την παράμετρο ότι συνεχίζεται η καταστροφή, υπάρχει κι ένας ακόμα κίνδυνος που εγώ τον σημειώνω, ότι κάθε μέρα που περνάει οι άνθρωποι και οι μηχανές που συμμετέχουν σ' αυτή την προσπάθεια έχουν και έναν ακόμα βαθμό κόπωσης παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο. Κι εκνευρισμό παραπάνω και κούραση και απογοήτευση..

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι άνθρωποι που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να τους υποστηρίξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο αυτό, μάθαμε ότι και σήμερα παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα μ' ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην κατάσβεση μιας μεγάλης πυρκαγιάς, νομίζω εκεί στην περιοχή της Νέας Μάκρης ότι έγινε αυτό, παρουσίασε ένα πρόβλημα το οποίο βεβαίως έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αεροσκάφη πετούν συνεχώς το τελευταίο διάστημα, εν τω μεταξύ έχω την αίσθηση ότι και τα εναέρια μέσα δεν επαρκούν, έχει ζητηθεί η συμβολή και άλλων δυνάμεων και από τη Γαλλία και από την Κύπρο έχουν στείλει ένα σημαντικό αριθμό πυροσβεστών για να βοηθήσουν και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, μέχρι και η Τουρκία έστειλε πυροσβεστικό αεροσκάφος, μετά τουλάχιστον από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν χτες το βράδυ με τον Πρωθυπουργό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Την εικόνα που έβλεπα, γιατί γύρισα εσπευσμένα απ' όπου βρισκόμουν εκτός Αθήνας, περνώντας από την Ελευσίνα που είναι η βάση των καναντέρ, των πυροσβεστικών αεροπλάνων, έβλεπα μέσα στο αεροδρόμιο που φαίνεται από το δρόμο όπως περνά κανείς, κοντά στη Χαλυβουργική, να γίνεται πραγματική κοσμογονία. Δηλαδή ήταν όλα τα φώτα του αεροδρομίου αναμμένα και καταλάβαινα τι προσπάθεια έκαναν οι άνθρωποι που ασχολούνταν με τη συντήρηση των αεροπλάνων εκείνη την ώρα για να τα έχουν έτοιμα εκείνη την ώρα.

Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Και για την αποτίμηση βεβαίως, να σας πω ότι δε μιλάμε τώρα, δε σημαίνει όμως ότι δε θα μιλήσουμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνουμε τι λέτε, απλά θέλετε τώρα στη συγκεκριμένη συγκυρία να μην περάσετε σε μια επιθετική στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Περιμένετε πακέτο τριχίλιαρων;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ελπίζω να μην την ξαναδούμε αυτή την κωμωδία στην Ελλάδα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχουν πάρει πίσω βέβαια τα περισσότερα, το γνωρίζετε, έτσι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα γι' αυτό μιλάω για κωμωδία, γιατί ελπίζω τουλάχιστον σε αυτό η κυβέρνηση να δείξει ένα διαφορετικό ήθος γιατί δε λύνονται έτσι τα προβλήματα και γιατί αυτό που πρέπει να δούμε και είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό έχει σημασία να το πούμε κι από σήμερα, είναι ότι ακριβώς επειδή η περιβαλλοντική ζημιά αλλά και η ζημιά στον κοινωνικό ιστό της Αττικής είναι πάρα πολύ μεγάλη, πρέπει να επεξεργαστούμε μια πολύ σοβαρή πρόταση αποκατάστασης αυτής της υπόθεσης.

Εμείς από την πλευρά μας και προτάσεις έχουμε και τις επεξεργαζόμαστε και μόλις προ ολίγου τελείωσε μια σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ πολύ ουσιαστική πριν από μερικές ώρες, για να επεξεργαστούμε κυρίως το επίπεδο των προτάσεων πρώτον για το πώς θ' αποκατασταθεί αυτή η πολύ μεγάλη ζημιά που έγινε γιατί η Αττική βρίσκεται σε πολύ πιο δυσμενή θέση απ' όσα ήταν πριν από αυτή την πυρκαγιά και δεύτερον για το πώς και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές και οι διαδικασίες ώστε πραγματικά να μην ξαναδούμε αυτή την εικόνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι χρειάζονται και θεσμικές πρωτοβουλίες;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Οπωσδήποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το ρωτώ γιατί είχαμε μια τοποθέτηση από την κα Αλέκα Παπαρήγα που ζήτησε την άμεση σύγκληση της Βουλής, της Ολομέλειας κιόλας της Βουλής και είχαμε και μια τοποθέτηση από πλευράς του κ. Τσίπρα ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι ο ρόλος μου να σας το πω... Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι τα ουσιαστικά και πρακτικά μέτρα που θα πρέπει μια υπεύθυνη κυβέρνηση να εφαρμόσει και σε επίπεδο σχεδιασμού, γιατί στην Αττική, κακά τα ψέματα, πρέπει να πάρουμε μερικές αποφάσεις, τι θέλουμε να είναι η Αττική. Θέλουμε να είναι ένας χώρος τον οποίο οποιοσδήποτε και οποιουδήποτε μπορεί να οικοδομεί και να φτιάχνει κτλ.; Θέλουμε ν' αλλάξουμε το σχεδιασμό της πόλης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς μπορεί να επιβιώσει η πόλη, αν μπορεί να επιβιώσει, έτσι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Άρα αυτά είναι σημαντικές επιλογές και βέβαια και κάποια νομοθετήματα που θ' αλλάξουν και την πολιτική προστασίας αυτού του ελάχιστου πράσινου που απέμεινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ως ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχετε μια συντεταγμένη, ας το πω, επικοινωνιακή τακτική σε σχέση με τις φωτιές που είναι διαφορετική από τα δυο χρόνια που ήταν πριν με την Ηλεία. Δηλαδή αντιδράσατε διαφορετικά τώρα, εννοώ συνολικά, όχι μόνο σ' εσάς, απ' ότι πριν δυο χρόνια που ήταν η φωτιά της Ηλείας.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι είναι και διαφορετικές εποχές και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι πολύ πιο ώριμο και με μεγαλύτερη εμπειρία, από τις πυρκαγιές της Ηλείας, παρ' όλο που πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι το ΠΑΣΟΚ είχε φτιάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης αμέσως μετά τις πυρκαγιές. Παρ' όλα αυτά μετά έγινε και πρόταση νόμου, την οποία επεξεργαστήκαμε πολύ καλά. Και χαίρομαι που το λέτε αυτό..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ και πάνω στη φωτιά ακολουθήσατε διαφορετική τακτική αυτή τη φορά, έτσι; Εντελώς διαφορετική τακτική κι επίσης να προσθέσω σε όλα αυτά ότι τώρα που βλέπουμε αυτή την τεράστια, την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, σκεφτόμαστε ότι ίσως θα έπρεπε να υπάρχει κι ένας ξεχωριστός θεσμικός φορέας. Αναφέρομαι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως είχε υποσχεθεί και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι θα πράξει ευθύς εξαρχής...

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και ποτέ δεν το έκανε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποτέ δεν το έκανε, ούτως ώστε αυτό το Υπουργείο να παίζει κι έναν άλλο ρόλο. Αλλά σε κάθε ανασχηματισμό πάλι κάνουμε την ίδια συζήτηση, γιατί δεν έχουμε Υπουργείο Περιβάλλοντος και πώς θα μπορούσαμε ν' αποκτήσουμε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Παρ' όλο που δεν είναι στιγμές για να χαλαρώσουμε, να εύχομαι τουλάχιστον να μην είναι αυτή η αντίδραση που θα δούμε τώρα, να γίνει για λόγους επικοινωνιακούς από την κυβέρνηση, ξαφνικά..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξαφνικά να δούμε ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος.. Ξέρετε όμως, ο κόσμος δεν είναι τόσο αφελής για να πιστέψει ότι μετά από μια τέτοια φωτιά είναι αναγκαίο το Υπουργείο ενώ πριν δεν ήταν, έτσι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ έτσι νομίζω, συμφωνώ μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή δύναμη...



Δεν υπάρχουν σχόλια: