Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στον Ρ/Σ «Αθήνα 984» και στον Β. Πάικο


ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα μιλήσουμε τώρα με τον κ. Σπύρο Κουβέλη, Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και κυρίως Πολιτικό Υπεύθυνο για τα θέματα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Κουβέλη γεια σας.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλημέρα κ. Πάικο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Απ' ότι διαβάζουμε σήμερα, δεν το ξέραμε να σας πω την αλήθεια, η θερμοκρασία θα ανέβει - λέει- κατά 6 βαθμούς Κελσίου, επειδή χάθηκε ο μηχανισμός δροσισμού του λεκανοπεδίου. Όπως επίσης δεν ξέραμε ότι μετά τη φωτιά της Πάρνηθας καταγράφηκαν 20 έως 30% μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όζοντος. Δηλαδή οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ασύλληπτες, είναι πολύ πέρα απ' αυτά που μπορούμε να φανταστούμε, έτσι;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας δώσω μία απλή εικόνα για το τι σημαίνει αυτό που λέτε. Όταν έχεις έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αναπνευστικό πρόβλημα και έχει κλειστό όλο το σύστημα της αναπνοής του, απομένει ένα κομμάτι από τον έναν πνεύμονα και του κλείσεις κι αυτό, τι θα πάθει; Ασφυξία.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ε, βέβαια, θα πεθάνει.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι πάρα πολύ απλά. Σκεφτείτε ότι το κομμάτι αυτό της Β.Α. Αττικής που κάηκε ήταν ουσιαστικά η τελευταία πραγματικά δασική περιοχή που υπήρχε μαζί με ό,τι σώζεται στον Υμηττό και ένα κομματάκι στην Πεντέλη. Ουσιαστικά χάσαμε το τελευταίο πράσινο που είχαμε στο Νομό Αττικής.

Αυτό έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις και στη θερμοκρασία, γιατί όπως όλοι ξέρουμε το βοριαδάκι που δροσίζει την Αθήνα περνούσε πάνω απ' αυτές τις περιοχές.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και γινόταν δροσερό, ναι - ναι. Αλλιώς θα είναι καυτό.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σκεφτείτε ακριβώς να περνάει πάνω από περιοχές οι οποίες πλέον είναι πέτρα, είναι καμένες και δεν έχουν όλο αυτό το δυναμικό, ας πούμε, που μπορούσε να κατακρατηθεί τη θερμοκρασία σ' αυτό το δάσος για να μπορέσει να προσφέρει αυτό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Η δε έκταση απ' ότι με τις πρώτες μετρήσεις, η έκταση της καταστροφής είναι πρωτοφανής, 150.000 στρέμματα δηλαδή σε καμία άλλη περίπτωση δεν είχαμε κάτι ανάλογο, εφιαλτικό πράγμα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα μιλάμε περίπου για το 1/5 της επιφάνειας όλου του Νομού Αττικής, είναι μια πάρα - πάρα πολύ μεγάλη έκταση και μάλιστα είναι μια μεγάλη έκταση η οποία εκτείνεται και γεωγραφικά πολύ. Όλη αυτή η πλευρά, ας πούμε, η ασπίδα αν θέλετε κλιματικά της Αττικής που ήταν από την Β.Α. μέχρι Ανατολική Αττική, αυτό ακριβώς είναι που έπεσε, καταστράφηκε η ασπίδα μας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Έχουμε παρατηρήσει κ. Κουβέλη, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, παρ' ότι οι αρχηγοί των κομμάτων όλοι πήγαν επιτόπου στα καμένα κλπ., όλα τα πολιτικά κόμματα απέφυγαν ως τώρα να ασκήσουν αντιπολίτευση, δηλαδή να ρίξουν ευθύνες, να μιλήσουν για πολιτικές ευθύνες, έτσι να μιλήσουν έντονα εννοώ. Ωστόσο φαντάζομαι ότι από τις βόλτες που κάνετε εκεί και από τις επαφές που έχετε, θα έχετε ακούσει διάφορα παράπονα από Τοπική Αυτοδιοίκηση, από παράγοντες, από δικές σας πηγές που εντοπίζονται κυρίως αυτά;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, γιατί από τη μία πλευρά υπάρχει και καταγεγραμμένη και η οργή - αν θέλετε - του κόσμου που ξαναβλέπει το ίδιο έργο μετά από δύο χρόνια. Γιατί όλοι θυμόμαστε ότι ...

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι - ναι, βέβαια το 2007.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μάλιστα έχουμε χθες ή σήμερα αν θυμάμαι και το μνημόσυνο αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν στην Ηλεία.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχουμε πραγματικά μια επέτειο θλιβερή αυτής της υπόθεσης. Άρα από τη μία πλευρά έχουμε την αντίδραση του κόσμου. Από την άλλη πραγματικά και εγώ το είδα στις επισκέψεις που έκανα στις περιοχές ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα παράπονα και προβλήματα για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η κρατική μηχανή.

Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σ' αυτήν την κατά την γνώμη μου υπεύθυνη στάση που κράτησε και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, ότι την ώρα που δίνεται η μάχη, γιατί η μάχη ακόμα δίνεται.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στη Νέα Μάκρη, στο Πικέρμι, σε πολλά σημεία έχουμε και αναζωπυρώσεις και βέβαια έχουμε και το μέτωπο το οποίο είναι στην πλευρά του Πόρτο Γερμενό που είναι εξίσου επικίνδυνο και σημαντικό. Είναι μια περιοχή πολύ σημαντική κι αυτή και δασικά και ένα δάσος πολύ πυκνό και πολύ παλιό, που είναι πραγματικά έγκλημα να καταστραφεί.

Οπότε νομίζω σ' αυτή τη φάση ακόμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ...

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να μείνουμε εδώ, ναι - ναι.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται, γιατί - κι αυτό να το πούμε και έχει πολύ σημασία - ότι οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη αυτή τη στιγμή και τα επίγεια μέσα και τα εναέρια είναι σε μια κατάσταση απίστευτης πίεσης.

Δηλαδή όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, τόσο απομακρυνόμαστε και από έναν κίνδυνο για ανθρώπινες απώλειες, δηλαδή κάθε μέρα που περνάει μας βάζει σε πιο μεγάλο κίνδυνο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι πολύ μεγάλη η κόπωση έτσι, ήδη των πυροσβεστών.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και των ανθρώπων και των μηχανημάτων.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι - ναι, βέβαια.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Οπότε το σημαντικό τώρα είναι να σταματήσει αυτή η καταστροφή για να μην δούμε και χειρότερα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Και υπάρχει χρόνος για όλα λέτε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αλλά για να απαντήσω και το ερώτημά σας, πρέπει να σας πω, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δουλεύω αυτό ακριβώς το θέμα, γιατί το ζήτημα ξέρετε, δεν είναι να ασκήσουμε κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή. Είναι να δούμε ποια είναι τα λάθη που έχουν γίνει, ώστε επιτέλους να τα διορθώσουμε και να μην ξαναδούμε αυτό το κακό. Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει μετά το 2007.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τι ακριβώς είπατε ότι δουλεύετε στον υπολογιστή σας τώρα;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δουλεύω αυτό ακριβώς, την καταγραφή των θεμάτων που θα πρέπει να διορθωθούν για να μην ξαναδούμε αυτή την ιστορία.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κουβέλη, πιθανότατα θα χρειαστεί να σας παρακαλέσουμε να ξαναβγείτε και αύριο, που θα έχουμε έτσι μια πιο ώριμη εικόνα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως - βεβαίως.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την ώρα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ευχαριστώ. Γεια σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: